Iris van der Hoeven toont de tillift met zachte tilzak (foto: Inge Koot).
Iris van der Hoeven toont de tillift met zachte tilzak (foto: Inge Koot).

Zwembad de Fluit met tilzak nog toegankelijker

Actueel 1.158 keer gelezen

Leidschendam - “Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan komen zwemmen”, vertelt Iris van der Hoeven, allround zwemleerkracht in zwembad de Fluit. Dat is ook de reden waarom zij direct na de vraag van Claudia Rutgers, begeleider van een gehandicapt meisje, op zoek is gegaan naar een extra hulpmiddel.

Door Inge Koot

“Zwembad de Fluit is heel toegankelijk voor mensen met een beperking”, aldus Claudia. “Ze misten alleen nog een tilband die kan gebruiken voor iemand die in een rolstoel zit. Dit heb ik aangegeven en Iris ging er gelijk mee aan de slag.” Een tilband ondersteunt het lichaam bij het optillen, laten zakken en verplaatsen. Met deze zachte tilband kunnen gehandicapten, die geen sta-functie hebben, ook gebruik maken van de tillift.

Met het aanschaffen van dit hulpmiddel is het voor iedereen mogelijk om bij zwembad de Fluit te komen zwemmen. Het zwembad heeft buiten een rolstoelhelling, de voordeur gaat open door middel van een drukknop, het zwembad heeft brede gangen, een douche rolstoel, een douchebrancard, een rollater, een verrijdbare tillift en een tillift in het zwembad zelf met een harde tilzak. 

En sinds kort beschikt het zwembad ook over een zachte tilzak. “Met de zachte tilzak kunnen we gehandicapten zonder stafunctie ook het water in helpen”, vertelt Iris. “Dit kan de begeleider van de gehandicapte zelfs zonder extra hulp doen.”

Claudia: “Voor mensen in een rolstoel is het zeer belangrijk om te zwemmen en hun spieren te gebruiken. Dit kan in de praktijk vaak alleen bij een revalidatiecentrum en dit is dan maar voor een half uurtje. Zwembad de Fluit is een van de weinige, of zelfs misschien wel de enige in de regio die zo goed voorzien is voor minder validen. Dat vind ik een vermelding waard omdat er in mijn optiek meerdere mensen zijn die hier van moeten weten en er dus baat bij kunnen hebben.”

Ook Iris is blij dat er aandacht komt voor de vele mogelijkheden voor gehandicapten in de Fluit. Ook voor blinden en slechtzienden zijn er hulpmiddelen aanwezig in het zwembad. “De blinde geleide hond van de bezoeker mag bij de receptie blijven. Daar wordt er goed voor hem of haar gezorgd. De blinde zwemmer draagt een badmuts die dezelfde kleuren heeft als de blindenstok: wit met 2 rode strepen. Op de muur hangen medewerkers van het zwembad een poster op die aangeeft dat er een blinde zwemmer aanwezig is zodat andere zwemmers hier rekening mee kunnen houden.”

“Zwemmen is voor iedereen heel goed en belangrijk”, vindt Iris. “Maar juist voor minder validen is het nog belangrijker. Niet alleen voor het fysieke welbevinden maar ook voor de sociale contacten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant