Jan van der Mark schreef een brief aan burgemeester Willem Keizer waarin hij zijn situatie uitlegde.
Jan van der Mark schreef een brief aan burgemeester Willem Keizer waarin hij zijn situatie uitlegde.
HISTORISCH LEVEN LANGS DE VLIET

Burenruzie aan de Smidslaan

Actueel 1.061 keer gelezen

Leidschendam - Een hooglopende ruzie tussen verschillende buren aan de Veurse Smidslaan, die helemaal draaide om het jonge gezin van nieuwkomer Jan van der Mark. De man lag niet goed in het dorp en ten einde raad schreef hij een keurige brief aan burgemeester Willem Keizer waarin hij zijn onhoudbare situatie toevertrouwde.

De kwestie speelde zich allemaal af in 1928 met als hoogtepunt of ook wel dieptepunt de komst van veldwachter Gerritsma in het voorjaar van dat jaar naar de woning aan de Smidslaan 72x. De veldwachter kwam bij Johannes Cornelis van der Mark omdat buurman Kan van de Smidslaan 72y, zich had beklaagd. Wat was het geval: de kinderen van Van der Mark hadden een steentje over de schutting gegooid van de buren en daarbij het nodige lawaai gemaakt. Reden genoeg om de veldwachter in te schakelen, die de zaak moest kalmeren. 

De reactie van Van der Mark was kort, maar krachtig: het gebeuren was hem onbekend en hij kon moeilijk zijn kinderen op een stoel vastbinden. Als zijn vijf kinderen allemaal thuis waren dan gaf dat best enig lawaai, wat “voor een buur zonder kinderen gauw hoorbaar is”. Van der Mark stelde dat de buren zelf ook hinderlijk luid konden ruziën dus ze moesten maar over hem zwijgen.

Jan van der Mark was in 1895 geboren in het Duitse Emmerik; hij was gehuwd met de negen jaar oudere Roelofje van der Klei die haar wieg in Diever had. Hun eerste kind, Roelof, zien we geboren worden te Groningen in 1913. Gevolgd door Alida in Emden in 1918. Daarna twee kinderen die geboren worden te Assen: Jacoba (1919) en Franciscus (1921) en uiteindelijk de hekkensluiter Willem die in 1922 te Kruiningen ter wereld kwam. 

Het Nederlands-Hervormde gezin leek bijna een nomadisch bestaan te leiden alvorens naar Veur te zijn gekomen waar ze in 1925 op nummer 16 van de Smidslaan kwamen te wonen. De mensen leken maar moeilijk te kunnen wennen aan hun eigen huis. Jan was elektricien van beroep, dus zou op zich een honkvast leven moeten kunnen leiden. Overal waar hij kwam leek hij moeilijk te gedijen.

De woning aan de Smidslaan 16 was eigendom van de Hagenaar De Bree en buurman Van den Akker haalde de huur voor hem op. Door langdurige werkeloosheid en ziekte moest Van der Mark de woning met een huurachterstand van vier weken verlaten. Deze huurophaler begon een heuse lastercampagne en maakte hem het leven in de goedkopere woning op nummer 72x ondraaglijk. Zo werd hij op straat uitgescholden voor afzetter. En “ik zal je net zolang slaan totdat je betaalt” had Van den Akker gedreigd, waar getuigen bij stonden. De kwestie was bekend tot in de Raphaelstraat en de Sint Jozefstraat aan toe.

De burgemeester werd verzocht hier nota van te nemen om verdere botsingen te voorkomen en dat anders de zaak bij de politie neergelegd zou worden. Het is helaas niet bekend hoe de zaak is afgelopen. Van de burgemeester is geen reactie vernomen.

Uit de krant