Dit jaar bestaat de H. Laurentiuskerk in Stompwijk 150 jaar.
Dit jaar bestaat de H. Laurentiuskerk in Stompwijk 150 jaar. Denise Quick

H. Laurentiuskerk viert 150-jarig bestaan met activiteiten

Actueel 1.087 keer gelezen

Stompwijk - Dit jaar bestaat de H. Laurentiuskerk in Stompwijk 150 jaar. Dit vieren we met tal van activiteiten. Zondag 21 mei is er vanaf 15.00 uur een Korenfestival voor Stompwijkse koren in de jarige kerk en zaterdag 10 juni wordt het gerenoveerde kerkbos geopend met een hele dag aan activiteiten.

Op de plaats waar de huidige Laurentiuskerk staat stond al sinds 1700 een gebouw dat als kerk gebruikt werd. Dit gebouw is steeds uitgebreid en verbouwd. Toen in 1870 een nieuwe pastoor naar Stompwijk kwam vond hij het gebouw zo bouwvallig dat hij de bouw van een nieuwe kerk nodig achtte. Plannen werden gemaakt, financiën werden geregeld en in 1873 was de nieuwe kerk klaar. Op 17 maart 1873 is hij ingezegend en in gebruik genomen. Nu dus 150 jaar geleden.


De H. Laurentiuskerk rond 1910 (ansichtkaart uit archief).

Natuurlijk is er in de loop der jaren veel in de kerk veranderd. Ook een kerk moet met zijn tijd meegaan. Maar ook veel authentieke details zijn nog steeds goed zichtbaar. Om de verjaardag van de kerk te vieren zijn er gedurende het jaar activiteiten gepland. In de periode voor de zomervakantie is dit het Stompwijks korenfestival en de opening van het kerkbos.

Het Stompwijks korenfestival wordt gehouden op zondagmiddag 21 mei. Vanaf half 3 is de kerk open en vanaf 3 uur zullen verschillende Stompwijkse koren van zich laten horen. De kerk heeft een prachtige akoestiek en daar zullen de koren gebruik van maken. De koren vertegenwoordigen heel verschillende genres. Zo zijn er naast de kerkkoren ook popkoren en een shantykoor. De koren zingen naast liederen om naar te luisteren ook liederen om gezellig mee te zingen. Het belooft een hele leuke muzikale middag te worden.

Op zaterdag 10 juni is er de hele dag van 10.00 tot 16.00 uur in en rond de kerk een markt met devotionalia, boeken en andere zaken. De officiële opening van het kerkbos is om 11.00 uur en fanfare Juliana komt om 12.00 uur de jarige kerk feliciteren door middel van een klein concert. Gedurende de hele dag zijn er rondleidingen door het kerkbos en door de kerk.

De H. Laurentiuskerk rond 1910 (archieffoto).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant