Veel bezoekers bij de bedrijven in de Meerpolder die meededen met het rondje Meerpolder (foto: Ria Luiten).
Veel bezoekers bij de bedrijven in de Meerpolder die meededen met het rondje Meerpolder (foto: Ria Luiten).

Rondje Meerpolder in Stompwijk een groot succes

Actueel 887 keer gelezen

Stompwijk - Een groep van 5 bewoners  besloot onlangs om met elkaar een route uit te zetten langs in totaal 9 bedrijven die allemaal zijn  gelegen in de Meerpolder. Een afstand van ongeveer 10 kilometer kon lopend of met de fiets afgelegd worden en tussen 10.00 uur en 16.00 uur was er van alles te zien, te doen, te eten en te drinken.

Door Ria Luiten

“Wij begonnen bij de prachtige boerderij van Kees en Willemijn de Jong waar de paardentandarts druk bezig was met een onderhoudsbeurt bij het gebit van een van de paarden. Een stevige klus zo te zien. Daarna gauw verder want er moesten natuurlijk nog 8 bedrijven bezocht worden. 

Nummer 2 was de mooie bloementuin van Mandy, Bloem en Meer, wat heeft zij een werk verzet de afgelopen jaren en na met VrouwActief in september vorig jaar geweest te zijn toen er al veel bijna uitgebloeid was na een warme zomer, zagen we nu hoe alles in het voorjaar weer begint op te komen. Op deze dag waren er naast de plukboeketten ook eenjarige stekjes en vaste plantjes te koop. 

Bij Arjan en Yvonne Berg kon er zuivel geproefd worden en de weidevogelgroep was aanwezig, uiteraard kon er in de stal met melkrobots gekeken worden en voor de jeugd was er een springkussen. Bij de melkveehouderij van Spruit konden er wafels geproefd worden, gemaakt met melk van het eigen bedrijf, er was een workshop slootleven te volgen, met schepnetje en emmertje aan de slag en sommige jongeren wisten er al heel veel van af. Als je interesse hebt dan leert het makkelijk blijkt maar weer. Kinderen werden geschminkt en zagen er prachtig uit. 

Inmiddels werd het al veel drukker op de smalle polderpaden en een aantal wielrenners moet zeker spijt gehad hebben dat ze juist vandaag hier door de polder hun pad gekozen hadden. 

Groene Hart Rund met de dikbillen hadden een superleuke speurtocht uitgezet, er was een hooiberg waarvan een glijbaan gemaakt was, lekker eten verzorgd door Keurslager Reas met burgers van het dikbillenvlees. Je moest er even voor in de rij, maar met dit weer was dit voor de meesten geen probleem.

Door naar Zoetermeerse Zuivel en Gewoon Leuk Natuurlijk waar de poffertjes niet aan te slepen waren, ook hier zuivel proeven. Er werd door Jan Groenewegen een film gedraaid over het ontstaan van de Meerpolder en de polder door de jaren heen met o.a. de gaswinning. Even een rustmoment en altijd fijn om Jan zijn verhaal te horen. 

Door naar Zorgboerderij Swaenensteyn waar kinderen en jongvolwassenen begeleid worden, wat een groot terrein met heel veel mogelijkheden en speelruimte, veel dieren (waaronder alpaca’s) om te verzorgen. Het zag er goed verzorgd uit en ik denk dat velen het hier een fijne plek vinden. 

Bij loonbedrijf J.Glijnis stonden alle tractoren en graafmachines te glimmen in het zonnetje met veel trotse medewerkers. De kinderen konden in een grote bak zand aan de slag met minigraafmachines, de BBB infostand was er met palingrokerij. In de ochtend heeft het Shantykoor hier gezongen. En de Stompwijkse kaasboer himself stond samen met Dorien achter de kaas-kraam waar de lekkerste kaas verkocht werd. Ook een van de ijskarren van de Dames van Akkerlust was hier aanwezig. 

De tijd drong en we hadden nog een adres, VOF stal de Groene Meer waar meer dan 100 paardjes hun stal hebben gevonden. De kinderen mochten een ritje maken met de ponykar en daar was animo genoeg voor, wat een trotse gezichtjes als ze de teugels in handen hadden. Kees vertelde nog wat over zijn passie, achter een raspaard op de sulky. Even rondgelopen en toen was het echt tijd om naar huis te gaan, moe maar voldaan. Volgens zeggen zijn er meer dan 3000 bezoekers geweest, als dat geen succes is! Veel werk verzet van tevoren en op de dag zelf door de organisatoren en door de bedrijven en hun familie en medewerkers, maar wat een dag! Een om in te lijsten!”

Uit de krant