Wethouder Heleen Mijdam met de andere betrokkenen (foto: Michel Groen).
Wethouder Heleen Mijdam met de andere betrokkenen (foto: Michel Groen).

Sloop Rustoord in zicht

Actueel 80 keer gelezen

VOORBURG - De sloop en het nieuwbouwproces van WZH Rustoord in de Voorburgse Raadhuisstraat kunnen beginnen. Het College van Diakenen, WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) en woningcorporatie WoonInvest zijn tot overeenstemming gekomen over de grondpositie en nieuwbouw van WZH Rustoord.

Donderdag 20 december ondertekenden zij de overeenkomsten. Nu kan de sloop van het oude gebouw van WZH Rustoord plaatsvinden en gaat de voorbereiding tot wijziging van het bestemmingsplan van start.

Om recht te doen aan de belangen van de verschillende partijen duurden de onderhandelingen lang. WZH en WoonInvest willen een gezonde en verantwoorde exploitatie van het zorgcentrum. In het verleden heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg gevraagd extra openbare parkeerplaatsen in de parkeergarage te realiseren en de Diaconie wil een redelijke prijs voor de grond.

Bovendien verslechterde de economische situatie aanzienlijk gedurende het proces. Hierdoor bleek het noodzakelijk de geplande woningbouw bij WZH Rustoord op de lange baan te schuiven. Het voornemen is nu eerst het nieuwe woonzorgcentrum en een deel van de parkeergarage te bouwen. Zodra de markt daar rijp voor is, worden de woningen en het daarbij horende deel van de parkeergarage alsnog gebouwd. WZH en WoonInvest ontwikkelen gezamenlijk het zorgcentrum: WoonInvest ontwikkelt en bouwt als eigenaar het gebouw en verhuurt dit aan WZH, die de zorg levert.

Ruimtelijk kader

Donderdag 20 december ondertekenden de partijen de overeenkomsten. De Raad van Toezicht WZH, Raad van Commissarissen van WoonInvest en de gemachtigde van het ministerie dienen nog formeel toestemming te geven. Nu de partijen overeenstemming hebben bereikt, kan het oude gebouw van WZH Rustoord worden gesloopt en kan een volgende stap worden gezet in het nieuwbouwproces. Eerst stelt de gemeente het ruimtelijk kader voor de nieuwbouw vast, gevolgd door de procedure tot wijziging van het bestemmingsplan. De gemeenteraad neemt over beide een besluit. De buurt wordt nadrukkelijk bij dit proces betrokken. De aanpassing van het bestemmingsplan moet de nieuwe zorgvoorziening, de toekomstige woningbouw en parkeervoorzieningen mogelijk maken. De plannen, zoals die indertijd zijn besproken in de klankbordgroep en met de wijk, blijven grotendeels gehandhaafd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant