Reinier Wink is nog maar 13 jaar oud, maar speelt de sterren van de hemel op zijn cello (foto: Naomi Defoer).
Reinier Wink is nog maar 13 jaar oud, maar speelt de sterren van de hemel op zijn cello (foto: Naomi Defoer).

Cellist Reinier Wink (13) bij 'Knappe Knapen'

Actueel 675 keer gelezen

Leidschendam - Hij is nog maar dertien jaar oud, maar speelt de sterren van de hemel op zijn cello. Reinier Wink uit Leidschendam. Aankomend weekend is hij te gast bij het kamermuziekprogramma 'Knappe Knapen' in Den Haag en in Delft, waar hij Vivaldi speelt.

Door Naomi Defoer

In zijn blauw met wit geruite blouse en zijn haar netjes gekamd opent de bescheiden Reinier Wink de deur. Afgelopen zomer werd hij uitgeroepen tot de winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours voor solisten van negen tot veertien jaar. Hij begon al jong met spelen en zit inmiddels op de School voor Jong Talent in Den Haag, een speciale vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium. "Ik was nog net geen zes toen ik begon", zegt Reinier lachend. "Mijn moeder is professioneel cellist en zij heeft mij les gegeven. Daarnaast speelt mijn zus ook cello."

Over zijn keuze voor de cello kan hij kort zijn. "Ik vind het een cool instrument. De cello is er in verschillende maten en ik ben op de allerkleinste begonnen." Om op het niveau te blijven dat hij nu heeft oefent de jonge cellist elke dag. "Ik studeer ongeveer twee uur per dag, verdeeld over twee keer drie kwartier en een halfuur." Dat vindt hij niet altijd even leuk. "Je hebt wel eens een dagje dat je er geen zin in hebt om te studeren, maar je weet dat het voor een goed eindresultaat zorgt. Mijn belangrijkste tips? "Blijf in jezelf geloven en probeer door te zetten."

Op de school van Reinier zitten zo'n honderd leerlingen. Hij heeft een vol weekprogramma op school. Naast zijn normale schoolvakken zoals: Wiskunde, Nederlands, Engels, en Frans volgt hij speciale vakken. "Op maandag begint de week met een weekopening van de directeur. Dan praten we over muziek en dan doen we ademoefeningen. Daarna heb ik zangles en een lesuur muziektheorie. Op dinsdag heb ik ensemble les. Dan heb ik een pianotrio met een viool, cello en piano. Dan spelen we allerlei leuke dingen en op zaterdag heb ik orkest."

Naast zijn muziekstudie gamet Reinier graag en maakt hij grappige filmpjes met zijn beste vriendin Nina voor hun eigen Youtube kanaal. Daarnaast heeft zijn vader een Youtube kanaal waar de optredens te bewonderen zijn. Reinier heeft een vast ritueel voordat hij het podium betreedt. "Ik drink altijd een kopje thee om mijn handen warm te houden. Dan zijn mijn spieren soepeler, met stijve handen kan ik niet spelen. Maar absoluut geen koffie. Dan gaan mijn handen trillen." Het allerliefste speelt hij barokmuziek van Bach, Boccherini en Vivaldi. "Daar heb ik een speciale barokstok voor. Daar kan ik mooie lange noten mee maken."

Over zijn toekomst heeft Reinier nagedacht. Na de middelbare school wil hij naar Engeland om masterclasses te volgen van Steve Isserlis, zijn grote voorbeeld. "Ik ben een keer naar een concert van hem geweest in Rotterdam en dat vond ik zo mooi. Hij speelt op een heel andere manier dan de meeste cellisten, want hij interpreteert stukken heel anders."

Uit de krant