Vele hondenbezitters komen naar het Sijtwende Park en veroorzaken overlast, volgens omwonenden (foto: Dick Janssen).
Vele hondenbezitters komen naar het Sijtwende Park en veroorzaken overlast, volgens omwonenden (foto: Dick Janssen).

Omwonenden Park Sijtwende willen (nacht) rust terug

Actueel 645 keer gelezen

Voorburg - Omwonenden van het Sijtwende Park in Voorburg zijn verbijsterd over het besluit van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg om eerst in gesprek te gaan met omwonden van het Sijtwendepark, alvorens over te gaan tot nachtelijke afsluiting van het park.

In november 2015 nam de gemeenteraad nog unaniem de motie aan om de overlast aan te pakken en de, zonder overleg, plotseling gestopte nachtsluiting van het park weer in ere te herstellen, het illegaal parkeren te verbieden en zo het park weer veilig te krijgen en overlast voor de omwonenden te verminderen. Aan deze motie is echter tot op heden geen uitvoering gegeven. Het college wil eerst in gesprek gaan met omwonenden omdat er ook "positieve geluiden uit de omgeving van het park" zouden komen. Verbijsterd waren omwonenden van het park bij het lezen van dit bericht.

In de loop der jaren heeft de overlast in en rond het park een grote vlucht genomen, laten de omwonenden weten. Zij schetsen een onthutsend beeld van de situatie. "Met name nadat het park 's nachts niet meer werd afgesloten, is de nachtelijke overlast enorm toegenomen", aldus een bewoner van de Rodelaan. "Luidruchtige groepen hangjongeren: schreeuwen, gillen, wedstrijdjes met brommers, drugs, vernielingen, keiharde muziek etc verstoren de nachtrust. Als ze dan uiteindelijk het park verlaten komen ze nog eens op de bankjes voor het park nalallen. We hebben wel meer dan 100 keer de politie gebeld, maar handhaving is geen doen."

"Een aantal keren al heb ik middenin de nacht inbrekers uit mijn tuin moeten jagen. Ze klimmen vanuit het park over het hek in onze tuin. Er zijn er dingen vernield en ontvreemd. Ook is onze waterfiets is een keer gestolen. Soms proberen jongens op het terrein 's nacht gezellig hun audioapparatuur in hun auto's uit. Ook wordt er gedeald. Wij voelen ons dus niet echt veilig."

Maar de overlast beperkt zich niet tot 's nachts. "Recent is het park, voornamelijk overdag doch ook s avonds laat, ontdekt door hondenbezitters die van heinde en ver, met auto's naar het park komen", laat de omwonende weten."Het is de hele dag een komen en gaan van toeterende auto's, gillende baasjes omdat fikkie weer niet luistert, blaffende en vechtende honden. Hondenuitlaatservices rijden af en aan."

"Het hele terrein voor het park, wat een uitnodigende stijlvolle entree van het park moest worden, is verworden tot een grote parkeerplaats", vervolgt de klager. "De hele dag startende auto's, dichtgegooide portieren en blaffende honden. Rustig in de tuin zitten is niet meer mogelijk. En als je kuiten je lief zijn is joggen in het park geen optie meer. Honden jagen achter de vogels, kinderen, ballen en joggers aan."

"Het park staat vol met verbodsborden waar niemand zich aan houdt. Niet brommen en fietsen. Op het linker (stilte)eiland zijn aangelijnde honden toegestaan en op het rechter eiland honden verboden. Maar helaas, honden kunnen niet lezen en sommige baasjes kennelijk ook niet. Het park is niet meer voor iedereen, maar wordt geterroriseerd door honden en hondenbezitters. Als ik om 5 uur uit mijn werk kom en in de tuin ga zitten is dat vergelijkbaar met op een klapstoeltje op de parkeerplaats van Leidsenhage gaan zitten met als extra toegift een kakofonie van blaffende honden en gillende hondenbezitters."

De omwonenden willen dat de reeds in 2007 gedane beloften worden nagekomen, zodat de overlast weer afneemt, de rust terugkeert en iedereen weer van het park kan genieten. Zij verzoeken de gemeente het park 's nachts weer af te sluiten, parkeren te verbieden binnen de hekken van de ingang, het loslopen van honden weer te verbieden, zoals de borden aangeven, de bankjes voor de ingang van het park te verwijderen en eventueel daar invalide parkeerplaatsen te realiseren en de verbodsborden te verwijderen, als handhaven toch niet mogelijk is. "Het lijkt er op dat het college geen gehoor aan de motie wil geven en een uitweg zoekt door allerlei partijen te gaan horen die niet zelf aan het park wonen en dus ook de overlast, als zodanig, niet zelf ervaren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant