Ds. Leneke Marchand en ds. Giel Schormans vormen het nieuwe predikantenechtpaar van de Oude Kerk in Voorburg (foto: pr).
Ds. Leneke Marchand en ds. Giel Schormans vormen het nieuwe predikantenechtpaar van de Oude Kerk in Voorburg (foto: pr).

Nieuw predikantenechtpaar Oude Kerk Voorburg

Actueel 3.072 keer gelezen

Voorburg - Het was op zondag 12 maart extra druk in de Oude Kerk van Voorburg; twee nieuwe predikanten werden verbonden aan de wijkgemeente Martini van de Protestantse Kerk: Ds. Leneke Marchand en ds. Giel Schormans.

Het was een feestelijke dienst. Vooral omdat er uit Workum (Friesland) – de voormalige gemeente van het predikantenechtpaar - een hele bus afgevaardigden was gekomen. Ook uit Nijkerkerveen waren kerkgangers aanwezig, omdat ds. Schormans daar destijds voor het eerst is bevestigd tot predikant. Naast extra bezoek van familie en kennissen van de dominees, was uiteraard ook de wijkgemeente van de Oude Kerk goed vertegenwoordigd.

Ds. Jaap van de Meent, die als interim-predikant bijna 2½ jaar voor de wijkgemeente het predikantschap waarnam, heeft ds. Marchand en ds. Schormans aan de gemeente verbonden. Daarna werd de dienst overgenomen door de nieuwe predikanten. Na afloop werd het echtpaar toegesproken door Carel de Villeneuve (voorzitter Algemene Kerkenraad), collega-predikant Jan van der Wolf (Koningkerk) en Dirma Redelijkheid-Gerritsen (voorzitter wijkkerkenraad). Zij bood het echtpaar twee boompjes aan met wenskaartjes, beschreven door de kerkleden. Daarbij werd de wens uitgesproken dat de predikanten eraan zullen bijdragen om de gemeente verder tot groei en bloei te laten komen.

Daarnaast werd er door vertegenwoordigers van de meer dan 35 actieve groepen in de kerk een zelfgemaakte bloem – met welkom en wens – aangeboden. Zo ontstond er een veelzijdig boeket dat symbool stond voor de veelkleurigheid van de kerkgemeenschap. De bloemen staan nu te pronken in de vensterbanken van de pastorie aan de Parkweg waar het domineesgezin nu woont. Er is hard gewerkt om deze pastorie op te knappen en daar heeft het gezin Schormans-Marchand zich positief over uitgelaten. Toch zal het best even wennen zijn voor het echtpaar en hun vier kinderen in deze nieuwe gemeente.
Contact met Voorburgse gemeenschap

De verwachtingen van de kerkelijke gemeente zijn transparant en optimistisch. De beroepingscommissie heeft de nieuwe predikanten goed op de hoogte gesteld van wat Voorburg te bieden en te verwachten heeft. Zelf zijn de predikanten in de sollicitatieprocedure heel helder geweest over hun vraagstellingen en over wat zij te bieden hebben. De kerk wil in breed maatschappelijk opzicht van zich laten horen en daarin meer bijdragen. Giel en Leneke Schormans - Marchand: "We zien ernaar uit om de mensen hier te leren kennen, binnen én buiten de kerk. Het is prachtig om deel uit te maken van een hoopvolle geloofsgemeenschap, die zulke oude wortels heeft en die tegelijk door haar leden volop in de hedendaagse samenleving staat. En altijd weer verrassend en ontroerend om met mensen in gesprek te zijn over wat hen ten diepste beweegt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant