De entree van het Diaconessenhuis in Voorburg (foto: Google Streetview).
De entree van het Diaconessenhuis in Voorburg (foto: Google Streetview).

Oude Diaconessenhuis in Voorburg wordt gesloten

Actueel 3.292 keer gelezen

Voorburg - De Reinier Haga Groep gaat het oude Diaconessenhuis in Voorburg verlaten en in de plaats daarvan komt er een polikliniek, zonder verpleegafdelingen en operatiekamers.

De nieuwe polikliniek, een stuk kleiner dan het huidige ziekenhuis, wordt volgens het voorgenomen besluit gebouwd op de fundamenten van de zusterflat, op het terrein van het ziekenhuis. Het hospice, het gezondheidscentrum Voorburg-West en de bijbehorende parkeerfaciliteiten blijven gehandhaafd. De operatiekamers en de verpleegafdelingen worden over drie jaar verplaatst naar het Gasthuis in Delft. Het huidige pand van het Diaconessenhuis wordt verkocht, inclusief de bijbehorende grond.

"De Reinier Haga Groep wil de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment bieden aan patiënten. Om dit op de locatie in Voorburg ook in de toekomst te blijven doen, wordt een nieuwe, toekomstbestendige polikliniek gebouwd waar ruimte is voor de bestaande poli's, diagnostiek en het IVF-centrum. ", aldus de Reinier Haga Groep in een persverklaring. Het ziekenhuis kiest voor vervangende nieuwbouw van het verouderde Diaconessenhuis. De huidige dienstverlening blijft de komende drie jaar ongewijzigd. De opening van de nieuwe polikliniek is begin 2021 gepland.

Martin van Rijn, voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep, juicht de ontwikkelingen in Voorburg toe: "In de zorg van de toekomst moet niet alles grootschalig worden georganiseerd. We willen immers een nauwe verbinding houden met patiënten, de huisartsen, de wijkverpleging, andere zorginstellingen en de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Daarom investeren we in de locatie Voorburg."

Carina Hilders, directeur van Reinier de Graaf: "Het plan biedt kansen om ons als ziekenhuis met deze nieuwe polikliniek te onderscheiden, door bewust onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van de zorgvraag van de toekomst."

Met dit plan behoudt Reinier de Graaf een zorglocatie in Voorburg, een uitdrukkelijke wens van onder andere patiënten, medewerkers en huisartsen. Alle huidige specialismen van het Diaconessenhuis komen terug in de nieuwe polikliniek. Op deze manier wil Reinier de Graaf ook in de toekomst zoveel mogelijk zorg dichtbij huis bieden. 

Een afvaardiging van huisartsen is geraadpleegd om van hen te horen hoe zij de toekomst van de zorglocatie Voorburg zien. "Wij blijven hierover met de huisartsen in gesprek, evenals met omwonenden, de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Rijswijk, banken, verzekeraars en andere belanghebbenden", aldus de Reinier Haga Groep.

Reinier de Graaf informeert omwonenden zodra er duidelijkheid is over de bestemming van het oude ziekenhuis.

Uit de krant