Afbeelding
WIE IS

Wie is...Cokkie Stoop?

Actueel 1.137 keer gelezen

Voorburg - Cokkie Stoop (61), getrouwd en twee kinderen, is oorspronkelijk afkomstig uit de Betuwe, maar verhuisde ongeveer 27 jaar geleden met haar gezin naar de wijk Essesteijn in Voorburg. Ze is enkele dagen per week werkzaam als fysiotherapeut voor meervoudig gehandicapten bij Middin.

Bij toeval kwam Cokkie eigenlijk bij het wijkcentrum Essesteijn terecht. "We kwamen er vroeger wel met Sinterklaas toen de kinderen klein waren en ook met Koninginnedag, maar verder eigenlijk niet. Maar toen we een paar jaar geleden iets in de krant lazen over een koffiesoos in het wijkcentrum, gingen mijn man en ik er een keertje op de koffie", vertelt Cokkie. "We werden wel een beetje raar aangekeken, maar hadden eerst nog niets in de gaten. Totdat we er achter kwamen dat de soos bedoeld was voor 65-plussers en we in feite niet tot de doelgroep behoorden."

Wel bleek dat men nog wel vrijwilligers zocht voor de Koffiesoos, met name om er activiteiten te organiseren. "Nou liep ik al een tijdje rond met het idee eens te vragen of ik een keertje in het wijkcentrum mocht optreden. Mijn man en ik zijn namelijk beroepsmuzikanten geweest, ik als zangeres en mijn man als gitarist. We hebben er als duo 'Two for You' een jaar of 10 van kunnen leven met gemiddeld zo'n 3 optredens per week. Onder andere op bruiloften en partijen, maar ook in winkelcentra, voor soldaten in Nederland en Duitsland, in diverse cafés, op braderieën, enz. We speelden met name muziek uit de jaren 60 en 70 en feestmuziek."

Toen zij naar Voorburg kwamen, was de Two for You-periode eigenlijk afgesloten. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Cokkie is solo verder gegaan. Ze begon zo nu en dan op te treden in verzorgingscentra zoals De Mantel en Prinsenhof met repertoire uit de jaren '40, '50 en '60. Als gastvrouw bij de koffiesoos kon ze weer regelmatig haar hart ophalen door één keer per maand op vrijwillige basis tijdens de soos op te treden. "Bovendien had ik ook al karaokeapparatuur en daarmee zijn wij ook gestart met een meezingochtend waarbij de bezoekers met de tekst op het TV scherm kunnen meezingen.

Maar naast haar muzikale talent, beschikt Cokkie ook over andere creatieve talenten. "Ik schilderde al, maakte allerlei sieraden en had net een bloemschikcursus gedaan. Dus het leek mij leuk om daar ook iets te doen. Zo kunnen wij nu tijdens de koffiesoos op de vrijdagochtend van 10.00 en 12.00 uur, een gevarieerd programma bieden. Twee keer per maand een muzikale activiteit en twee keer per maand afwisselende creatieve workshops zoals schilderen, bloemschikken, sieraden maken of een knutselactiviteit. Samen met de andere gastvrouwen, Leonie, Lia, en Thea en de barvrijwilligers proberen we de bezoekers een fijne ochtend aan te bieden en er iets gezelligs van te maken," aldus Cokkie.

De laatste jaren is Cokkie steeds meer gaan schilderen in verschillende technieken, zoals olieverf, encaustic, acrylverf en aquarelleren. "Ik ben er druk mee", geeft zij aan. Daardoor heeft zij wel een stuk of 30, 40 schilderijen. Ooit had zij een tentoonstelling in het Stiltecentrum De Schakel in Leidsenhage, maar ze wil nu graag wat meer gaan exposeren en hopelijk een en ander verkopen, om zo haar hobby te kunnen bekostigen.

Op 5 oktober exposeert Cokkie tijdens de Koffiesoos in wijkcentrum Essesteijn. Zij toont werken in diverse stijlen en technieken, waaronde acryl gieten. Zij geeft hiervan ook een demonstratie. "Het is een speciale techniek om een kleurrijk schilderij te creëren, ook als je niet kunt schilderen. Je wordt er blij van en het zou mooi zijn als mensen hier wat mee gaan doen." Rinus Peltenburg verzorgt op zijn saxofoon voor jazzy achtergrondmuziek.

De supercreatieve Cokkie vertelt enthousiast honderduit over haar hobby's. En ze is lang nog niet klaar met haar activiteiten. "Ik ben vaak op internet aan het zoeken naar originele ideeën die ik kan uitwerken tot een workshop. Er is nog zoveel op creatief gebied te ontdekken", zegt ze tot besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant