Een (krappe) meerderheid is nog wel voor afsteken van vuurwerk in de gemeente (archieffoto).
Een (krappe) meerderheid is nog wel voor afsteken van vuurwerk in de gemeente (archieffoto).

Meerderheid nog voor vuurwerk

Actueel 490 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg kunnen dit jaar voor het eerst het initiatief nemen om van hun buurt een vrijwillige vuurwerkvrije zone te maken tijdens de jaarwisseling.

In de afgelopen jaren is er discussie ontstaan over het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw. Gemeenten hebben beperkt de mogelijkheid om zelf aanvullende regels over vuurwerk op te stellen. TipLeidschendamvoorburg heeft een enquête gehouden om te weten te komen de inwoners van Leidschendam-Voorburg aankijken tegen het afsteken van (consumenten)vuurwerk. In totaal 198 personen reageerden op de vragenlijst.

Op de stelling 'Vuurwerk is….'vult 44% van de respondenten aan: "Leuk om naar te kijken maar ik steek niks af", 17% vindt het leuk om te kijken en af te steken en 13% vindt het wel leuk voor anderen maar van hen hoeft het niet. In totaal 21% van de ondervraagden houdt niet van, of heeft zelfs een hekel aan, vuurwerk (4% antwoordt anders).

Bij de vraag of vuurwerk verboden zou moeten worden in de gehele gemeente is de meerderheid echter een stuk krapper dan je op grond van bovenstaande zou verwachten. Hoewel 52% dat niet wil, is maar liefst 48% toch voor een algeheel verbod. Op de stelling dat de gemeente vuurwerkvrije zones moeten aanwijzen antwoordde 79% van de respondenten: "(zeer) mee eens" en 13% van de respondenten antwoordt: "(zeer) mee oneens".

Ook lijkt het 62% van de ondervraagden een goed idee om een centrale vuurwerkshow te organiseren.

Wilt u ook meepraten met het burgerpanel van TipLeidschendamVoorburg.nl?

Aanmelden kan op TipLeidschendamVoorburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant