Logo hetkrantje-online.nl
Hans van Ierland en Jan van Vliet.  (Foto: John Voermans)
Hans van Ierland en Jan van Vliet. (Foto: John Voermans)

Wijkleercentrum 'Alles voor Elkaar' op Schakenbosch wint juryprijs.

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Het bedrijfsplan voor Wijkleercentrum 'Alles voor Elkaar' op Schakenbosch is verkozen tot het meest geschikte lokale initiatief bij de landelijke wedstrijd Pitchen voor Impact in de Wijk. Hiermee hebben de initiatiefnemers Hans van Ierland, Jan van Vliet en Tik Ong 50 uur professionele ondersteuning van Arcadis gewonnen.  

Op donderdag 13 december namen de initiatiefnemers Hans van Ierland, Jan van Vliet en Tik Ong het in Rotterdam op tegen negen andere lokale initiatieven in de door de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij (KNHM) en Landelijke Samenwerkende Actieve Bewonersverenging LSA georganiseerde landelijke wedstrijd Pitchen voor Impact in de Wijk. Ter voorbereiding op de Pitch en het op te zetten bedrijfsplan volgden de initiatiefnemers de afgelopen drie maanden 3 trainingsdagen met workshops op diverse gebieden.

"Het mooie van zo'n proces is dat je heel veel leert van elkaars initiatief. Waar zitten knelpunten en hoe ga je daar het beste mee om. De consultants van de KNHM, Arcadis en de LSA hebben enorm veel ervaring met het begeleiden van maatschappelijke initiatieven. Zij zorgden voor de juiste sprekers, kennis en ervaringsdeskundigen." vertelt van Ierland. "We hebben er echt heel veel geleerd."

De jury verkoos het bedrijfsplan van 'Alles voor Elkaar' tot het meest geschikte initiatief voor verdere ondersteuning door Arcadis. De initiatiefnemers wonnen met deze prijs 50 uur ondersteuning. De pitch die slecht 6 minuten mocht duren leverde een gedeelde tweede publieksprijs op. De eerste prijs ging naar de Cultuurwerkplaats Tarwewijk. Een initiatief in een van de grootste probleemwijken van Rotterdam.    

"Met deze 50 uur professionele ondersteuning van Arcadis kunnen we het bedrijfsplan voor Wijkleercentrum 'Alles voor Elkaar' financieel nog beter onderbouwen. De aanwezige fondsen, Oranjefonds, Stichting Doen en VSB Fonds hebben aangegeven heel graag verder te willen praten," zegt Jan van Vliet, die mede initiatiefnemer is van De Groep Vlaming die pleit voor een plek voor gezondheidscentrum en plek voor ontmoeting op Schakenbosch. Gezamenlijk trokken Van Ierland en Van Vliet al eerder op in aanvragen bij Het Stimuleringsfonds voor het thema 'Community of Care' van het ministerie van OCW. "De vergrijzende samenleving met een toename in vitale en kwetsbare ouderen en het beroep op zelfredzaamheid van zwakkeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de onderkant van de samenleving vraagt om nieuwe oplossingen op zowel sociaal als ruimtelijk gebied. Goede doordachte duurzame oplossingen kunnen ons op lange termijn als lokale samenleving veel besparingen opleveren en daar span ik me graag op een positieve manier voor in," zegt Van Vliet met een brede glimlach.

"Een aantal weken geleden heeft Vlietwensen onze aanvraag voor Wijkleercentrum 'Alles voor Elkaar' gehonoreerd. Met deze financiële toezegging hebben we een professioneel logo laten maken, waardoor we ons tijdens de Pitch voor Impact in de Wijk professioneel konden profileren. Door de startsubsidie van Vlietwensen kunnen we nu ook naar de notaris voor het oprichten van een Stichting, zodat we ook voor de landelijke Fondsen interessant zijn. De toezegging door Vlietwensen was al een enorme stimulans voor het initiatief om de eerste stappen te kunnen zetten, zoals het kopen van tuingereedschap voor het onderhoud van het park. Zonder hun steun was het initiatief mogelijk gestrand. Door het winnen van de juryprijs van Pitchen voor Impact in de Wijk en de mondelinge toezeggingen van de drie belangrijkste landelijke fondsen heeft het Initiatief nu ook in financieel opzicht toekomstperspectief. De financiële draagkracht is immers een belangrijke factor om in de toekomstige ontwikkelingen van Park Schakenbosch te kunnen worden meegenomen," aldus van Ierland. "Een mooier kerstcadeau had ik dan ook niet kunnen verzinnen."
  

Meer berichten