Logo hetkrantje-online.nl
<p>Enkele van de kinderen die hulp krijgen in hun T-shirt van de stichting met ook het gemeentewapen van Voorburg daarop.</p>

Enkele van de kinderen die hulp krijgen in hun T-shirt van de stichting met ook het gemeentewapen van Voorburg daarop.

Schrale Kerst voor Stichting Wijkband Sukun - Voorburg-Noord

  •   keer gelezen

Voorburg - De Stichting Wijkband Sukun – Voorburg-Noord bestaat al bijna 16 jaar. Ook voor de stichting en haar activiteiten was het een moeilijk jaar, met minder activiteiten, het wegvallen van aan aantal sponsoren en de ziekte van een van de motoren achter de organisatie, Pipiet Vroegop-Sulistyowati.

In de achterstandswijk Sukun in de stad Malang op het Indonesische Java heerst grote armoede. Middenin die wijk werkt sociaal werkster Pipiet. Het gezin waarin zij opgroeide, behoorde tot de allerarmste in de wijk. Ze proefde voor het eerst verse melk toen 25 jaar oud was. Nu deelt ze maandelijks vele glazen melk uit aan peuters in Sukun. Ook betaalt ze voor zo’n 200 kinderen maandelijks schoolgeld, boeken en/of de schooluniformpjes,

Vanuit Voorburg krijt Pipiet vanaf 2005 steun van de Wijkvereniging van Voorburg-Noord. Zo is de stichting Wijkband Sukun-Voorburg Noord opgezet door Pipiet en haar Voorburgse echtgenoot Pim Vroegop, die al jaren heen en weer pendelt tussen Voorburg en Indonesië. Door COVID-19 en de ernstige ziekte van Pipiet (MSA-p) wordt het op en neer reizen naar Voorburg echter belemmerd. De stichting heeft inmiddels zijn bestaansrecht bewezen. “In 16 jaar tijd is er veel bereikt”, vertelt Vroegop. “Maar we zijn er nog lang niet”
Gewoonlijk zijn er tijdens het kerstfeest in achterstandswijk Sukun, in Malang op Java veel activiteiten. Zoals het koken van maaltijden, het bakken van lekkernijen, het inpakken van cadeautjes. Tweehonderd kinderen uit de armste gezinnen wachten dan in spanning af wat er gaat gebeuren. Dit jaar was dat helemaal anders. Niet alleen voor de Suvono-kinderen in Sukun, maar voor iedereen. Voor velen loopt de huishoudeconomie vast en zijn er veel zorgen.

Voor iedereen is 2020 een heel moeilijk jaar geweest. “We konden de kinderen niet meer in onze kleine ruimtes samenbrengen”, aldus Vroegop. “Niet alleen de COVID-19 heeft het leven stilgelegd, maar wij verloren ook een aantal van onze voornaamste sponsors. Een groot aantal kinderen heeft op dit moment nog geen nieuwe sponsor. Ook is het nu niet echt het moment om acties voor fondsen te starten, maar wat moeten wij? Er zijn 200 kinderen die onze hulp nodig hebben, terwijl er pas voor 90 kinderen donaties zijn ontvangen.”

Het doel van de Stichting Wijkband Sukun – Voorburg-Noord is een bescheiden bijdrage te mogen leveren - voor kansen op goed onderwijs voor de arme kinderen van de sloppenwijk in Sukun. Ook volgen kinderen lessen traditionele danskunst, het maken van dansmaskers en het vervaardigen van specifieke Malangse batik, zodat dit stukje cultuur in Indonesië kan blijven voortbestaan.

Verder kunnen alle kinderen van Suvono één keer in de week een goede maaltijd in het gebouwtje van de stichting gebruiken, is er maandelijks een feest voor de kinderen en hun ouders met een clown of ander vermaak, wordt extra onderwijs gegeven zoals Engels, Nederlandse taal, drumles en gitaarles en culturele activiteiten, zoals dansen en batik.

Verder zijn de maaltijdacties op straat voor bejaarden en gehandicapten inmiddels een vast ritueel geworden. Voor bijv. 50 euro kunnen al gauw een paar honderd mensen van eten worden voorzien. De allerarmsten in kampong Sukun worden ook niet vergeten. Tegen de helft van de kostprijs op de markt kunnen deze mensen op bijzondere Suvono-dagen dan rijst en andere urgente levensmiddelen kopen, zoals bakolie, zout, suiker en zeep.

Ondanks de ziekte van Pipiet draait alles (voor zover mogelijk in deze tijd) door. Veel is overgenomen door jeugdvriendin Wahyu Christina.. En ook door Pans, de 14-jarige zoon van Pipiet en Pim die in Voorburg aan de Von Geusaustraat woont. Zonder Pipiet is het werven van fondsen in deze coronatijd extra zwaar. Er worden ook producten verkocht op Marktplaats, maar op dit moment lukt dat vanuit Malang niet. Dit zal binnenkort echter ook nieuw leven worden ingeblazen.

De nu 14-jarige Pans heeft voor de stichting een nieuwe website gemaakt: www.suvono.com. Hierop vindt u alle informatie. Wie zelf ook een kind wil helpen, kan via de site een schoolkind adopteren.

Meer berichten