De deelnemende zoutbewuste koks (foto: Marco De Swart).
De deelnemende zoutbewuste koks (foto: Marco De Swart).

Kom lokaal culinair en zoutbewust genieten

Algemeen 145 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Nederlanders krijgen dagelijks nog altijd te veel zout binnen en dat is slecht voor je niergezondheid. Het merendeel is zich hiervan niet bewust. Daarom zet de Nederlandse horeca samen met de Nierstichting minder zout op de kaart. 

Tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse (NRD) van 9 tot en met 15 mei 2022 serveren restaurants door heel Nederland minimaal 3 dagen een lunch en/of diner met aandacht voor verse ingrediënten, pure smaakmakers en minder zout. Op die manier laten zij zoveel mogelijk mensen ervaren dat bewust met minder zout koken, meer smaak geeft aan gerechten. 

Op jaarbasis eten Nederlanders per persoon gemiddeld een kilo zout te veel. Te veel zout is ongezond voor je nieren. Dit geldt voor iedereen en extra voor mensen die risico lopen op (verergering van) chronische nierschade zoals mensen met overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en chronische nierschade. 

Inmiddels heeft al 1 op de 10 mensen in Nederland chronische nierschade (circa 1.7 miljoen mensen). Een groot deel is te voorkomen. Onder andere door minder zoutgebruik. Nierstichting zet zich hiervoor in. Alledaagse producten als vleeswaren, kant-en-klare vleesvervangers, kaas, sauzen, smaakmakers of bewerkt vlees bevatten meer zout dan mensen beseffen. Gelukkig zijn er genoeg gezonde én eenvoudige alternatieven.

In Leidschendam doen Restaurant Volle maan en Restaurant Gina mee aan de Restaurant Drie Daagse. In Voorburg is dat Villa La Ruche. Reserveren voor een smaakvolle, zoutbewuste lunch of diner van 9 tot en met 15 mei kan via www.restaurantdriedaagse.nl.

Uit de krant