Afbeelding

Voorburger vervolgd voor stalken politici

Algemeen 416 keer gelezen

Voorburg/Den Haag - Justitie heeft besloten Voorburger Hans Holtrop te gaan vervolgen voor het stalken van politici in Leidschendam-Voorburg. Gisteren (Woensdag 7 juni) verscheen hij voor de Haagse rechtbank voor een zogenaamde pro formazitting.

Holtrop staat er om bekend dat hij veel e-mails verstuurt waarin hij zijn (politieke) mening geeft. Ook Het Krantje is lange tijd bestookt met lange verhalen over allerlei complottheorieën, waarin hij zich tevens negatief uitliet over moslims. Uiteindelijk heeft de redactie hem geblokkeerd, waar hij het uiteraard niet mee eens was. Zijn verhalen hebben in ieder geval zelden tot nooit geleid tot publicaties in deze krant.

Met name toen er plannen waren voor de vestiging van een asielzoekerscentrum in Leidschendam (wat uiteindelijk niet doorging), bestookte Holtrop gemeenteraadsleden, de burgemeester en wethouders met mails. Op een gegeven moment werden de burgemeester, twee wethouders en vier raadsleden de tirades van de 'internetactivist' zo zat en voelden zij zich dusdanig gestalkt (en in sommige gevallen zelfs bedreigd), dat zij in februari 2016 aangifte tegen de Voorburger deden. Dat leidde in juni vorig jaar tot de doorzoeking van zijn woning. Daarbij werden pc's, tablets en mobiele telefoons in beslag genomen en werd Holtrop aangehouden. Aanvankelijk wilde men hem twee weken vasthouden, maar mocht hij - wegens persoonlijke omstandigheden - toch naar huis onder een aantal beperkende voorwaarden.

Holtrop wordt ten laste gelegd dat 'hij wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de politici, door in elk geval die ander te dwingen iets te doen, niet te doen, te duiden en/óf vrees aan te jagen. Immers heeft verdachte dagelijks en/of wekelijks althans meerdere malen mailberichten verstuurd naar die slachtoffers, met daarin negatieve en intimiderende teksten over bevolkingsgroepen (met name moslims) en/of de komst van een AZC (asielzoekerscentrum) en/of negatieve en intimiderende teksten over de burgemeester en/of wethouders en/of gemeenteraadsleden, waardoor zij zich niet meer vrij voelden het publieke debat te voeren'.

Hans Holtrop bestrijdt dat. Volgens hem is het een grondrecht voor burgers zich schriftelijk tot volksvertegenwoordigers en bestuurders te richten. Hij noemde het belachelijk dat de politici zich niet meer vrij voelden om een debat te voeren. Politici moeten tegen een stootje kunnen, meent hij. 
Volgens hem zitten er achter de aangifte andere zaken. Zo zouden de gemeente en een relatie van de (toenmalige) burgemeester flink verdienen aan de verkoop van Schakenbosch, waar het AZC zou worden gerealiseerd. Hij wil ook dat wordt onderzocht in hoeverre deze burgemeester het beraad met justitie en politie heeft 'misbruikt 'om zijn acties tegen het AZC af te stoppen.

Tot slot wil hij ook nog enkele politiemensen aanklagen voor valsheid in geschrifte omdat hij niet binnen zes uur zou zijn vrijgelaten en het benodigde Bevel tot inverzekeringstelling daarom te laat zou zijn opgemaakt.

Er is nog geen datum vastgesteld voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak door de rechtbank.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant