Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.

IN DE WAR

Column 544 keer gelezen

Moest er hard om lachen. Zie het beeld nóg voor me. Humor, wel met een héél vals randje. Ben er simpelweg gevoelig voor. 

Sigaretten worden weer duurder. Nooit gerookt en veroordeel niemand. Ga lekker je gang. Eigen verantwoordelijkheid. Gevolgen kosten de gemeenschap veel geld. Dat is waar, maar dát geldt dan ook voor snack -en zoutjes veelvraten, alcoholisten en overige voedsel en waren delinquenten.

Waarom zo gelachen? Om een man, verstokt roker. Hij vond sigaretten te duur en zocht zijn (on)heil in onze buurlanden. Toen kwam het moment, dat me bijbleef. Inclusief de onbewuste humor van de man en spetterende ironie.

Hij werd aangesproken door de reporter van het achtuurjournaal. Of hij zijn slag had kunnen slaan in Duitsland? Je zou denken, dat de roker zich tikkie zou schamen. Tering (…) eind rijden, om jezelf te vergiftigen. Integendeel!

“Ik heb ze hoor”, krijste de verstokte roker. Om vervolgens heel Nederland letterlijk te tonen, dat hij geen sukkel is. Grijnzend: “Mooi €130 verdiend!” Zijn gezichtsuitdrukking verraadde een gelukzalig moment van euforie. 

Je hoefde niet eens in zijn ziel aftedalen om zijn gedachten te kunnen aflezen: “Neem ik toch mooi die eikels in Den Haag in de maling! Doei!” 

Van mij geen zedenpreek over hoe slecht roken kán zijn. Toch kan ik niet om de ultieme stommiteit van deze sukkel heen. Hij haalt een product, dat een mega negatieve invloed kán hebben op zijn gezondheid. Moet hij dús zelf weten. 

Maar om die toxische sloffen triomfantelijk omhoog te houden getuigt van een frappant te kort aan realiteitszin. 

Het is als de chauffeur, die expres door rood rijdt en vervolgens roeptoetert: “Hier in Duitsland is de boete lager! Dikke doei CJI”.

Laat ik stellen, dat ik deze man niet tot ons nationaal intellect reken. Brengt me op de fietshelm. Ook zo`n heikel item afgelopen weken. Neuro -en traumachirurgen spreken hun diepe bezorgdheid uit over het toenemend aantal ongelukken met hersenletsel. Onomkeerbaar hersenletsel.

Dat letsel had in veel gevallen voorkomen kunnen worden door het dragen van een gecertificeerde helm. Zij dringen er dan ook op aan om de helm voor fietsers en vooral e-bikes verplicht te stellen. Voorstel vanuit de harde praktijk. Door medici, die dagelijks geconfronteerd worden met peilloos diep leed.

Hoewel het aantal fietsers met helm zichtbaar stijgt, is toch sprake van een nauwelijks te bevatten aversie. De reden is soms verbijsterend. Geen helm, want haren in de war. (…) Kans op onherstelbaar hersenletsel versus ietwat chaotische coupe. Daarbij de immer naïeve houding van “dat overkomt mij niet”. 

Je schadelijke pretpakket opgetogen uit het buitenland halen en geen helm, want haren in de war! Zucht! Of ik nog ergens een overeenkomst vond? Makkie!

Hun toekomst gaat mogelijk allebei in rook op!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant