Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

EN DAN?

Column 531 keer gelezen

Wat is het toch een vreemde wereld geworden. Nu zijn daar plots groepen, die zich willen afscheiden. Doen. Maar, dan ook altijd en all-out!

Eerst de Soevereinen. Soevereinen zijn Nederlandse staatsburgers, die zich niet langer aan regels en wetten willen houden. Ze vertonen een sterke overeenkomst met een andere groep, die kritisch tegenover de overheid staat: ‘de Autonomen’. 

Deze Autonomen snijden niet alle banden door en ontvangen wel bijstandsuitkeringen.(…) Soevereinen willen helemaal niets en snijden dus wél alle koppelingen met de overheid door. Ze betalen geen belasting en gooien boetes in de prullenbak. Gemeentelijke heffingen worden nooit betaald en blauwe enveloppen gaan ongeopend in ‘de bak met uit’.

Heerlijk leven op die manier. Zeker als u weet, dat velen behoorlijke schulden hebben. Deurwaarders worden om de oren geslagen met niet steekhoudende ingewikkelde theorieën en zelf geconstrueerde delen uit de wet. Ze raaskallen en spuwen hun onnozelheid richting overheid. Maar, ondertussen.

Ondertussen klopt er helemaal niets van. Hun kinderen gaan vaak niet naar school (“doen we zelf wel”) en missen zo de sociale ontwikkeling, die nodig is om in een maatschappij te kunnen functioneren. Kinderen ervaren het nóg niet, maar worden de dupe van de waanzin van hun ouders. Kindermishandeling?

Je willen onttrekken aan alle wetten en gestelde regels is opzienbarend kortzichtig. Dan mis je alle essentie van het leven. Je willen afzonderen is een utopie. Ondermijning van de democratie. Er wordt zelfs gevreesd voor geweld. Zeker tegen deurwaarders, agenten en politici.

Dit stukje heet ‘En dan?’ Dán gaat het mis. Je wilt je onttrekken aan alles. Prima. Maar, wat te doen bij hartinfarct of andere ernstige aandoening? Zelf oplossen, want geen bemoeienis? Kanker? Kopje kamillethee of uit paardenbloemen getrokken medisch wonderextract? Acute blindedarmontsteking? Zelf prutsen met Zwitserse zakmes of gebruik maken van voorzieningen, die door trouwe belastingbetalers mogelijk zijn gemaakt ? 

Je betaalt zelf géén belasting, maar wel gebruik (misbruik) maken van mogelijkheden, die gefinancierd worden vanuit dat geïnde belastinggeld. Geen boetes betalen, maar bij bedreigingen of andere toestanden wél de politie bellen om hulp. Bij brand, de brandweer. Wat een farce!

En dan, ja dan, worden de Soevereinen en Autonomen ouder en ouder. Er komen kwaaltjes. Staar, reuma, een versleten heup. Moeilijk lopen en niet meer voor jezelf kunnen zorgen. Zij wilden geen bemoeienissen. Maak dan ook geen gebruik van hulpverlening. Nooit iets betalen en toch profiteren. Bekijk `t! 

Wens niemand iets naars toe. Dit soort maatschappelijke kwaadaardige tumoren kan ik echter slecht zetten. Dus hoop ik maar, dat de hulpbehoevende Soeverein of Autonoom een beetje dement wordt. U begrijpt natuurlijk het waarom. Wens ze niets slechts toe. Maar, het is beter, dat ze zich het niet herinneren. Wat niet?

Dat ze zo dom en kortzichtig waren!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant