Het beeld 'Jongen en meisje trekken al musicerend de vrije natuur in' (1959) aan de Oude Tolbrug in Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
Het beeld 'Jongen en meisje trekken al musicerend de vrije natuur in' (1959) aan de Oude Tolbrug in Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
beelden in beeld

Lust for Life

Cultuur 949 keer gelezen

Voorburg - De jongen en het meisje zijn stevig aan het wandelen. Hun slanke lichamen hellen naar voren. Ze lijken schaatsbewegingen te maken. Het meisje gaat voorop en bespeelt de gitaar. Ze zingt er een liedje bij. De jongen volgt haar en bespeelt de fluit. Het bronzen beeld staat op de Oude Tolbrug over de Vliet en straalt een en al jeugdige vitaliteit uit. 

Door Anne Marie Boorsma 

Het is er een komen en gaan, daar bij die twee musicerende jonge mensen. Naast hen raast het verkeer voorbij, onder hen komen de schepen aanvaren op de Vliet. De muzikanten zijn onverstoorbaar en gaan volledig op in hun muziek. Dat zie je aan alles. Aan de manier waarop de jongen met beide handen het fluitje in zijn mond vasthoudt. Dat zie je aan het gezicht van het meisje. Die uitdrukkingen zitten hem niet zozeer in de details. Het zijn meer de lichaamshoudingen. 

De beeldhouwster heeft veel diagonalen en driehoek- vormen gebruikt. Kijk maar naar de benen, armen, halzen en kleding. Maar ook de gitaar en het wapperende haar van het meisje. Het zijn lijnen en vormen die beweging laten zien. De wens om niet langer te wachten en vooruit te gaan. Misschien ook wel van jeugdige overmoed. 

De titel zegt het al: deze jongelingen trekken al musicerend de vrije natuur in. Nu is er in de directe omgeving niet zo heel veel natuur, maar verderop wel degelijk. Ze haasten zich er te komen. En wat leuk dat de muziek ze in de mood houdt. Dat doet me denken aan de liedjes die we zongen tijdens het wandelen van de Avondvierdaagse. De muziek die we maakten tijdens de bonte avond op de hei. 

Muziek hoort erbij. Altijd. Muziek is de kunstvorm die volgens de abstracte kunstenaar Wassily Kandinsky de meest spirituele kunstvorm is. Waarom? Omdat muziek je raakt, onmiddellijk, zonder tussenkomst. Muziek kan je niet zien of vastpakken, maar het is er en het emotioneert je. Niet voor niets is er muziek tijdens belangrijke momenten in een mensenleven: bij huwelijken, jubilea en begrafenissen. Muziek geeft uitdrukking aan je emoties. Muziek is universeel. 

Dit vrolijke beeld is gemaakt door beeldhouwster Everdine Schuurman-Henny. Zij werd geboren in 1910 in Batavia, het huidige Jakarta en stierf in 1996 in Den Haag. Ze ging naar de academie in Amsterdam waar ze les kreeg van de bekende beeldhouwer Jan Bronner. Ook kreeg ze les van Bon Ingen-Housz, docent aan de academie van Den Haag. 

De jongen en het meisje zijn denk ik smoorverliefd op muziek en op de natuur. Of op elkaar, of helemaal op alles. Misschien zijn ze simpelweg een bronzen verbeelding van ‘Lust for Life’ 

Voor reacties op dit artikel en informatie over (online) cursussen kunstgeschiedenis kijkt u op www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant