Het Voorburgs bootje, Josine Croïn, 2002, Herenstraat 101 Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
Het Voorburgs bootje, Josine Croïn, 2002, Herenstraat 101 Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Romeins bootje

Cultuur 1.515 keer gelezen

Voorburg - Voor museum Swaensteyn in Voorburg staat een gestileerd bronzen bootje diagonaal op een granito sokkel. Er zit niemand in. Toch vaart het bootje. Het zeil staat iets schuin en heeft een typische vorm. Het lijkt wel een puzzelstukje… 

Door Anne Marie Boorsma

Beeldhouwster Josine Croïn (1952), maakster van het ‘Voorburgs bootje’, kreeg samen met de beeldhouwers Erik du Chatinier en Guido Sprenkels in 2002 van de gemeente opdracht om een beeld te maken aan de Herenstraat in Voorburg. Aanleiding was de fusie van Voorburg en Leidschendam. Croïn liet zich inspireren door rivierboten die op het kanaal voeren dat de Romeinse veldheer Corbulo liet graven rond 50 voor Christus, de basis van de Vliet. Het kanaal zorgde onder andere voor de bevoorrading en de aanvoer van troepen. Langs het kanaal werd 70 jaar later Forum Hadiani gebouwd, nu Voorburg-West. 

Het zeil van Croïns bootje is relatief groot. Het heeft de vorm van de stadsplattegrond van het oude Voorburg. Als puzzelstukje zou het prima passen in de plattegrond van het oude Leidschendam. De punt van het bootje wijst naar Leidschendam. Samen met de beelden van Du Chatinier en Sprenkels vormde dit aantrekkelijke beeldje het afscheidscadeau van het gemeentebestuur van Voorburg aan de Voorburgse bevolking. 

Nederland is een waterrijk land. Levensgevaarlijk, maar met molens, dijken en gemalen beheersbaar. Het water heeft ons veel gebracht: macht, rijkdom en welvaart. Ik denk aan de stenen reliëfs en beeldhouwwerken met voorstellingen van schepen en scheepsboegen die oude gebouwen in onze grote havensteden sieren. Ze herinneren ons aan het rijke verleden van handeldrijven met verre overzeese landen en koloniën.  Ook denk ik aan de werken van beroemde zeeschilders uit de 17de eeuw, zoals vader en zoon Willem van de Velde de Oudere en de Jongere. Of aan de 19de eeuwse zeegezichten van Hendrik Nicolaas Mesdag. In die zin grijpt Croïn met haar beeldhouwwerk terug op een traditie. Maar wel met een ironische ondertoon. Haar Romeinse bootje heeft iets van een speelgoedexemplaar. Corbulo, Hadrianus, kanaal en schepen schonken welvaart, maar Voorburg heeft het niet tot wereldhaven gebracht. 

Beeldhouwster Josine Croïn gaf jarenlang beeldhouwlessen in Voorburg aan de Vrije Academie Vlietstreek, in Atelier 2 aan het Zwartepad en in het voormalige CBS-gebouw. Ze maakt portretten en figuurstukken en exposeert regelmatig, o.a. in museum Swaensteyn. Haar Voorburgs bootje is een mooie herinnering aan ons Romeinse verleden.

Voor reacties en informatie over cursussen kunstgeschiedenis: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant