De Hypotheker Leidschendam.
De Hypotheker Leidschendam.
Financiële tip

Overwaarde inzetten voor verbouwing of verduurzamen huis? Dat kan!

Dienstverlening 380 keer gelezen

Leidschendam - Wil je iets meer ruimte thuis, maar niet verhuizen? Een goede reden om te gaan verbouwen. Of wil je door de stijgende energieprijzen je woning gaan verduurzamen? Voor het verbouwen of verduurzamen van je woning moet je natuurlijk wel de financiële middelen hebben. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om een verbouwing of verduurzaming te financieren. Je kunt bijvoorbeeld de overwaarde op je koopwoning hiervoor gebruiken!

Je hebt overwaarde als je woning meer waard is dan de hypotheekschuld die je op dit moment open hebt staan. Deze overwaarde is te verklaren door de sterke stijging van de huizenprijzen de afgelopen jaren. Wil je weten hoeveel overwaarde je hebt? Doe dan de overwaarde berekening op hypotheker.nl of schakel een taxateur in voor een preciezere berekening. Een taxateur berekent de actuele woningwaarde op basis van een uitgebreide inspectie.

Bij overwaarde op je woning is het mogelijk om je huidige hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten. Hierbij heb je te maken met de huidige regels voor hypotheekverstrekking. Zo moet de totale hypotheek binnen 100% van de marktwaarde van je woning passen (na de verbouwing). Er is een uitzondering: als je kiest voor energiebesparende voorzieningen mag je tot 106 procent van de marktwaarde lenen. Daarnaast kijkt je geldverstrekker naar je inkomen, dit moet voldoende zijn om je nieuwe maandlasten te kunnen dragen.


Als het haalbaar en betaalbaar is, kun je extra geld lenen om te verbouwen of te verduurzamen. Als je je overwaarde, of een gedeelte hiervan, opneemt door middel van een extra hypotheek, komt het geld waarschijnlijk in een bouwdepot. Met dit depot betaal je de verbouwing. Als de verbouwingskosten worden gefactureerd, haal je eruit wat je nodig hebt. Zo betaal je stap voor stap de verbouwingskosten. En houd je na de verbouwing geld over in het bouwdepot? Dan wordt het restant afgelost op je hypotheekschuld. Let er wel op dat je extra kosten betaalt als je je hypotheek wilt verhogen of afsluiten. Denk hierbij aan taxatiekosten en advieskosten. Wel kun je deze kosten meefinancieren in je hypotheek en zijn ze onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar.

Wil je jouw overwaarde inzetten voor het verbouwen of verduurzamen van je huis? Maak dan een afspraak of kom langs op de vestiging. Onze adviseurs helpen je graag met de financiering van jouw verbouw- of verduurzamingsplannen en leggen je uit welke opties het beste bij jouw persoonlijke situatie passen.

Henk Otgaar, De Hypotheker Leidschendam

#advertentie

Uit de krant

Uit de krant