Voor de plataan bij de hoofdingang van Park Vreugd en Rust aan het Oosteinde ligt een kei met daarop het Mooi Voorburg bordje.
Voor de plataan bij de hoofdingang van Park Vreugd en Rust aan het Oosteinde ligt een kei met daarop het Mooi Voorburg bordje.
MOOI VOORBURG 65 JAAR

De Voorhoeveboom

Historie 528 keer gelezen

Voorburg - In 2024 viert de Stichting ‘Mooi Voorburg’ haar 13e lustrum. Gedurende haar 65-jarig bestaan heeft de stichting bij diverse monumenten of andere interessante locaties in Voorburg groene informatiebordjes geplaatst. Maandelijks wordt een van deze monumenten belicht in Het Krantje. Deze week aandacht voor ‘De Voorhoeveboom’.

Achter het hek van park Vreugd en Rust, ongeveer honderd passen rechts voor de hoofdingang aan het Oosteinde, staat een plataan. Daarvoor een kei met daarop het Mooi Voorburg bordje. Deze plataan is in 1994 door jongeren van de Jeugdnatuurwacht geplant ter nagedachtenis aan Cees Voorhoeve (1911-1993). Voorhoeve, in Boskoop opgeleid als beplantingsdeskundige, is een groot natuurliefhebber. Hij brengt veel tot stand op het gebied van natuurbescherming en natuureducatie. En niet alleen in Voorburg.

In 1947 richt hij de Jeugdnatuurwacht op. Deze landelijke organisatie laat basisschoolleerlingen op een speelse manier kennis maken met de natuur. Samen naar buiten en voelen, ruiken en zelf doen wekt vanzelf de interesse voor natuur en milieu bij kinderen. Snel groeit de JNW uit tot een groot landelijk netwerk met overal lokale afdelingen. Inmiddels is de Voorburgse afdeling verdwenen. 

Na de oprichting van de stichting Mooi Voorburg op 16 april 1959 wordt Voorhoeve de eerste voorzitter. Als natuurliefhebber ziet hij natuur ook als cultureel erfgoed. “Zonder bomen en groen is er geen leven in het dorp” zoals hij zei. Onder zijn voorzitterschap blijft het niet bij woorden. In 1964 komt er in Voorburg een gemeentelijke kapverordening tot stand op aandringen van Mooi Voorburg. De directe aanleiding was het zonder noodzaak rooien van bomen op de Prinses Mariannelaan. Een ander voorbeeld: nadat de onderbeplanting in Vreugd en Rust rigoureus was afgezaagd waardoor zangvogels niet meer konden nestelen, schakelt Voorhoeve namens Mooi Voorburg de vogelbescherming in. Het rapport van deze organisatie biedt Mooi Voorburg in 1971 en 1981 bij de gemeente aan. Sindsdien is er in het belang van het vogelbestand meer aandacht voor het behoud en onderhoud van bomen en onderbeplanting in straten en parken. 

Nog steeds zet Mooi Voorburg zich in navolging van Voorhoeve in voor het behoud en verbeteren van het openbaar groen. Denk aan het door Mooi Voorburg bij de gemeente ingediende plan om park Vreugd en Rust te herstellen met stijlkenmerken van de beroemde tuinarchitect Zocher. Mede dankzij financiële steun van de provincie Zuid-Holland kon de gemeente dit omvangrijke project aanpakken. Komende zomer zijn de laatste werkzaamheden aan dit park gereed. Voor jong en oud wordt het dan weer goed toeven op deze mooie plek aan de Vliet. 

Zie ook: www.mooivoorburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant