De sfeerverlichting van gebouwen en objecten aan de Sluis en langs de Vliet is officieel aangestoken (foto's Michel Groen).
De sfeerverlichting van gebouwen en objecten aan de Sluis en langs de Vliet is officieel aangestoken (foto's Michel Groen). Michel Groen

Sfeerverlichting van Sluis en langs de Vliet officieel aan

Actueel 668 keer gelezen

LEIDSCHENDAM - In een decor van kleurige LED-lichtstaven is op 28 oktober de sfeerverlichting van gebouwen en objecten aan de Sluis en langs de Vliet in Leidschendam officieel aangestoken. Dat geschiedde door Teun Glasbergen, voorzitter van de Stichting Licht op de Sluis, in samenwerking met vertegenwoordigers van de hoofdsponsoren, gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland en wethouder Astrid van Eekelen van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Provincie en gemeente hebben vanuit behoud en promotie van cultureel erfgoed aanzienlijke financiële bijdragen geleverd om het project mogelijk te maken. Van Eekelen roemde het initiatief van oud-ondernemers Teun Glasbergen en Wim Schoevers uit 2015. "Dankzij hun creativiteit, technisch en organisatorisch inzicht en volharding heeft onze gemeente er een fantastisch mooi schouwspel bijgekregen." 

In totaal zijn over een afstand van achthonderd meter 11 projectoren van LED-licht, bijna 100 armaturen en 7 schakelunits op circa 15 verschillende locaties geïnstalleerd ten behoeve van het aanlichten van 25 objecten en gevels. Daarnaast is een geavanceerd besturingssysteem opgezet, dat draadloos vanaf mobiele apparaten bediend kan worden. Uniek in de wereld, gezien de te overbruggen afstanden, het grote aantal lichtbronnen, de kleurmogelijkheden en de duurzame uitvoering met LED-licht. Het is zo geprogrammeerd dat elke dag een half uur na zonsondergang de 'spots' aan gaan en rond 23.00 uur weer uit. Verder kunnen speciale kleureffecten worden ingesteld om de sfeer tijdens bijvoorbeeld Koningsdag, Pasen of Sinterklaas te versterken. 
 
Met Licht op de Sluis wordt de aantrekkelijkheid van het gebied voor bewoners, bezoekers, ondernemers en eigenaren van commercieel vastgoed vergroot. Uitstraling, veiligheid en beleving krijgen een positieve impuls. Onmiskenbaar een stimulans voor de lokale economie. Voor Glasbergen en Schoevers een logische drijfveer, voor de ondernemers in Leidschendam Centrum een 'cadeau' ten behoeve van de promotie van hun winkel- en horecagebied. Op deze wijze krijgt niet alleen cultuurhistorie z'n plek, ook bewoners en bezoekers zullen zich nog meer 'Thuis bij de Sluis' voelen. 


 

Afbeelding
Met een druk op de knop deden (v.l.n.r.) Teun Glasbergen, Willy de Zoete en Astrid van Eekelen het licht aan (foto: Michel Groen).
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant