Hoe komt Don, die liever niet herkenbaar in beeld komt, aan een woning (foto: Inge Koot).
Hoe komt Don, die liever niet herkenbaar in beeld komt, aan een woning (foto: Inge Koot).

Radeloze vader die woning zoekt slaakt noodkreet

Actueel 2.782 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Ga maar naar het Leger des Heils', krijgt Don te horen wanneer hij aanklopt bij de gemeente en andere officiële instanties voor een woning. Met een zoontje van 2,5 jaar, waarvoor hij de zorg samen met de moeder van het kind deelt, verkast hij sinds april dit jaar van het ene logeeradres naar het andere. "Ik weet niet meer wat ik moet doen", is zijn noodkreet naar verschillende overheidsinstanties.

Door Inge Koot

Het leven van Don is om allerlei redenen niet altijd makkelijk geweest. Daarnaast heeft hij op financieel gebied verkeerde keuzes gemaakt. Hierdoor heeft hij schulden gemaakt die uiteindelijk zijn opgelopen tot € 38.000. "Ik heb het jaren op kunnen lossen door het ene gat te dichten met het andere maar het werd van kwaad tot erger." Hij besloot schuldhulpverlening aan te vragen bij de gemeente.

Schuldhulpverlening is het traject waarin iemand met schulden hulp krijgt om zijn schulden te kunnen aflossen met als doel dat de schuldenaar de geldzaken weer onder controle krijgt en problemen in de toekomst worden voorkomen. Door allerlei omstandigheden duurde het twee jaar voordat dit geregeld was voor Don. In november 2017 werd het vonnis uitgesproken en ging het schuldhulpverleningstraject van start. Hij moet drie jaar lang van een klein budget rondkomen. Op dat moment had Don geen baan maar hij besloot niet thuis te gaan zitten en zijn handje op te houden. Hij gaat aan de slag bij een keukenleverancier en verdient best een leuk salaris. Voor zijn inkomsten maakt dat niet uit, zijn wekelijkse budget blijft gelijk, maar het geeft hem wel voldoening.

Hij leert een nieuwe partner kennen en besluit samen te gaan wonen. Hij verkoopt zijn huis met hypotheekgarantie. De restschuld werd kwijtgescholden omdat hij in de schuldhulpverlening zit. Het leven lacht hem toe totdat de relatie op de klippen loopt. Daar staat hij dan, met een zoontje van twee op straat. Een woning vinden in de sociale sector is in deze tijd onmogelijk. 'Ga maar naar het Leger des Heils,' krijgt hij te horen. Dat gaat hem echter te ver. Hij besluit deels bij zijn vader in Voorburg en deels in een stacaravan van zijn moeder in Brielle te gaan wonen. Don schrijft zich in als postadres met akkoord van de gemeente. Toen kwam de volgende klap. Omdat hij geen vaste woon- en verblijfplaats heeft moet hij de kinderopvangtoeslag, die hij sinds juli dit jaar ontvangt, terugbetalen. "Als ik mij wel ingeschreven had bij het Leger des Heils dan had ik wel een vaste woon- en verblijfplaats en had ik de toeslag gewoon kunnen houden. Als ik dat had geweten, had ik mijn trots wel opzij gezet."

Gelukkig heeft hij een goede verstandhouding met de moeder van zijn zoontje. Maar al met al voelt Don zich in de steek gelaten door de gemeente en andere officiële instanties. "Ik ben een hardwerkende vader maar loop continu tegen muren op. De enige oplossing van al mijn problemen is gewoon te stoppen met werken, mijn hand op te houden en voor mijn kind te zorgen. Dit vind ik persoonlijk een kwalijke zaak."

De gemeente is onlangs een campagne gestart rondom het hebben van schulden met als doel het taboe te doorbreken. "Het is goed dat Don heeft aangeklopt bij de gemeente voor schuldhulpverlening", zegt een woordvoerder namens de gemeente. "Daarmee is een eerste stap gezet. Het is fijn dat hij met de hulp van zijn eigen netwerk en een betaalde baan zijn leven weer heeft kunnen oppakken."

Het bleek voor Don in eerste instantie moeilijk om de juiste persoon te pakken te krijgen die hem aan een woning kon helpen. Via particuliere huur lukte het hem niet omdat verhuurders niet in zee gaan met iemand die in de schuldhulpverlening zit. Gelukkig is Don inmiddels wel in gesprek met de gemeente om te kijken welke mogelijkheden er nog zijn.

"Het vinden van een betaalbare woning is een landelijk probleem dat moeilijk op te lossen is. Het is echter niet zo dat je, als je in een schuldhulptraject zit, je helemaal niet in aanmerking kunt komen voor een woning", laat de gemeente weten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant