Afbeelding

Regels voor het kopen en afsteken van vuurwerk

Actueel 570 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Tijdens de jaarwisseling wordt heel wat vuurwerk afgestoken, ook in Leidschendam-Voorburg. Er zijn daarbij wel wat regels om rekening mee te houden. Zowel voor het kopen van vuurwerk, als voor het afsteken ervan. Vuurwerk kopen kan op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. Zondag 29 december is er geen vuurwerk te koop.

Legale vuurwerkwinkel
Vuurwerk kopen is alleen toegestaan bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Een legale vuurwerkwinkel is te herkennen aan een bordje met de tekst ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. Vuurwerkverkopers zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen, aansteeklonten en een lanceerstandaard (voor vuurpijlen) mee te geven aan kopers van vuurwerk. Het is verplicht om de lanceerstandaard te gebruiken als men vuurpijlen gaat afsteken.

De officiële vuurwerkverkoopadressen in de gemeente:
De Vuurwerkkelder, Stompwijkseweg 44, Leidschendam
Thijs Brand Vuurwerk, Venestraat 14, Leidschendam
Scooter Voorburg, Bruijnings Ingenhoeslaan 72, Voorburg
Hartelust Tabak & Lektuurshop, Parkweg 46, Voorburg
Hofstede, Rembrandtlaan 37, Voorburg

Herkennen van consumentenvuurwerk
Het vuurwerk dat menkoopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. Het moet de aanduiding ‘Geschikt voor particulier gebruik’ hebben. Ook moet het vuurwerk een vermelding of afbeelding hebben van de effecten. Zo weet u wat u kunt verwachten bij het afsteken van vuurwerk. Illegaal vuurwerk is verboden om te kopen, af te steken en in bezit te hebben.

Minimumleeftijd
De minimumleeftijd om vuurwerk te kopen en af te steken is 16 jaar of ouder.

Vanaf 12 jaar: het is alleen toegestaan om kindervuurwerk (categorie F1 vuurwerk) te kopen en af te steken, dat zijn bijvoorbeeld sterretjes en ijsfonteinen.

Afsteken van vuurwerk
Afsteken mag volgens de wet tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur. Buiten deze tijden is het afsteken strafbaar. Houd bij het afsteken rekening met eventuele vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkresten opruimen
Vuurwerkresten zijn schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor kinderen. Daarom is het belangrijk om alles zo snel mogelijk weer op te ruimen. Een paar tips daarbij: doe het veilig, maak vuurwerkafval eerst nat, steek vuurwerkafval nooit opnieuw af en check of het vuurwerkafval voldoende is afgekoeld. Men kan het vuurwerkafval in de vuurwerkzak doen die men gratis meekrijgt bij de aankoop van vuurwerk. Vuurwerkafval kan ook bij het restafval in de kliko gegooid worden.

Uit de krant