Logo hetkrantje-online.nl
Walter Schijf aan de Gravin Juliana van Stolberglaan (tekst/foto: Dick Janssen).
Walter Schijf aan de Gravin Juliana van Stolberglaan (tekst/foto: Dick Janssen).
WIE IS...?

Walter Schijf komt liever zelf in actie

  •   875 keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Walter Schijf (51) woont nu een jaar of vijf/zes aan de Gravin Juliana van Stolberglaan in Leidschendam. Begin dit jaar viel hem tijdens een krantenronde en het boodschappen doen op wat een zooitje het op sommige momenten was bij de afvalparkjes in de straat.

“Ik maak mij al een paar maanden erg druk om de grote afvalproblematiek waar de wijk onder gebukt gaat”, laat hij weten. Dat deed hem besluiten om actie te ondernemen. “Veel mensen klagen alleen, maar komen niet in actie en doen geen melding bij de gemeente of Avalex. Ik ben op zich niet zo'n milieuactivist, maar heb het idee dat ik hier nog wel wat kan bijdragen om hier verbetering in te brengen. Dat idee had ik niet toen ik in het Transvaalkwartier in Den Haag woonde, maar hier wel. Ik wil kijken wat we er zelf aan kunnen doen en laten zien dat je met een klein groepje mensen een bijdrage kan leveren aan een schonere leefomgeving. Verder wil ik graag dat men een positiever beeld van de wijk krijgt.”

Schijf is met buren van de portalen M en N van de Juliana van Stolberglaan in contact getreden over hoe zij als wijkbewoners hun steentje konden bijdragen aan een schonere wijk en hebben in samenspraak met gemeente, wijkmanager en wijkbeheer afgesproken dat zij het stuk grond rondom hun complex zullen gaan vrijhouden van zwerfafval. Hij stuurde een plan naar de gemeente om met een aantal andere vrijwilligers uit de buurt om het naast de inwerpzuilen geplaatste afval en het zwerfvuil op te ruimen in zijn woonomgeving.

De gemeente reageerde positief en stelde enthousiast vuilniszakken, grijpers/prikkers en handschoenen ter beschikking. Met elkaar zetten wij onze schouders eronder om de buurt beter te maken." Op het moment dat hij zijn verhaal doet, komt er een bakfiets voorbij met een medewerker van DSW die de rommel bij een afvalcontainer opruimt. "Een beetje zoals zij doen", zegt hij. "Maar dan ook 's avonds en in het weekend."

Schijf bezorgt in een aantal wijken diverse kranten, waaronder ’s morgens het AD en de Telegraaf en ’s middags ook de NRC en Het Parool. Daarnaast ook Het Krantje in Duivenvoorde en verder nog folders. Dat is nu zijn dagelijks werk sinds hij zijn vorige baan kwijtraakte. Daardoor is hij natuurlijk vaak op straat te vinden en kan alles zo goed in de gaten houden.

“Prinsenhof is een mooie groene buurt”, vervolgt hij. “Vooral toen we nog een hond hadden – helaas is die overleden - liep ik graag een rondje met de hond in het park”. Van nachtelijke overlast, bijvoorbeeld van jongeren die brand stichten, of herrie schoppen in de wijk, heeft hij eigenlijk weinig gemerkt. “Er is alleen een keer een auto bij ons achter in de brand gestoken, maar verder valt het allemaal best mee. Sindsdien hou ik het wel met name op de parkeerplaats bij onze auto extra in de gaten of er geen verdachte dingen plaatsvinden.”

“Ik heb verder inmiddels ook een bekende naam bij de gemeentelijke handhavingsploeg omdat ik hen iedere dag op de hoogte stel van het aanwezige (grof)vuil dat niet wordt/is aangemeld bij Avalex. Ik maak er foto’s van die ik zowel naar Avalex en handhaving van de gemeente stuur. Daarbij zorg ik ervoor dat het nummer van de container zichtbaar is, zodat duidelijk is waar en welke container(s) het betreft. En meestal is het dan binnen 24 uur verwijderd”, aldus Schijf. De Leidschendammer ziet zichzelf niet als een tweede Ap de Heus die de halve gemeente doorrijdt om foto’s te maken van afval en die naar de media stuurt. “Nee, ik onderneem zelf liever actie dan alleen maar te klagen en negatieve berichten te sturen. Ik geloof meer in een positieve vibe en wil die negatieve tendens doorbreken.”

Ook heeft Schijf met een viertal buurtgenoten twee adoptie-prullenbakken aangevraagd die zij als bewoners dan zullen beheren. “Die zijn nu in bestelling”, meldt hij. “Als deze straks geplaatst zijn, zorgen wij ervoor dat ze regelmatig geleegd worden.”

Waar hij zich verder aan ergert zijn winkelwagentjes die her en der rondslingeren. “Die meld ik ook bij de betreffende supermarkten en dan worden deze weggehaald. Ik kreeg hierover pas een heel positieve reactie van de supermarktmanager van de Dirk.”

Tot slot wilde Schijf graag een dag plannen om in de wijk met buurtbewoners een opschoondag te houden. Daarvoor heeft hij contact opgenomen met GemeenteBelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV). In reactie daarop organiseert ‘GBLV voor een schoon LV’ de wijk De Prinsenhof op vrijdag 11 september van 16.00 tot 17.30 uur in samenwerking met WOeJ een zwerfafvalactie. “Dat staat verder eigenlijk buiten onze buurtactiviteiten maar een schone leefomgeving is een fijne leefomgeving”, meent Schijf.

Meer berichten