De bijzondere kastanjeboom op het terrein van Schakenbosch / Landgoed Voorlei (archieffoto pr).
De bijzondere kastanjeboom op het terrein van Schakenbosch / Landgoed Voorlei (archieffoto pr).

Monumentale kastanjeboom op Schakenbosch na gesprek gered

Actueel 2.228 keer gelezen

Leidschendam - Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg heeft met succes de kap van de prachtige kastanjeboom op Schakenbosch kunnen voorkomen. Eerder had de Stichting Duurzaam van de rechter gelijk had gekregen dat de kap van 900 bomen op Schakenbosch niet zomaar kon plaatsvinden. 

De projectontwikkelaar Schakenbosch BV moest in gesprek met de Stichting Duurzaam om te bezien welke waardevolle bomen behouden konden worden. Dat heeft geleid tot constructieve gesprekken met respect voor elkaars belangen. Ook de gemeente was bij de gesprekken betrokken. Schakenbosch BV was bereid op verzoek van Stichting Duurzaam een erkende en onafhankelijke bomenexpert de bomen opnieuw te laten beoordelen. Bomenexpert Huib Sneep concludeerde na een bomenschouw dat de kastanjeboom een goede toekomst-verwachting heeft en dat de boom goed te verplaatsen is. Ook een 18-tal andere bomen waren volgens de heer Sneep te waardevol om te kappen. Dit rapport vormde het uitgangspunt voor de gesprekken.

Sander Wennekers, coördinator Groen van de Stichting Duurzaam en trekker van dit project: ”Ik ben erg blij dat het gelukt is deze prachtboom – maar ook de andere bomen – te behoeden voor kap. Graag hadden we ook nog de zilveresdoorn willen behouden, maar verplaatsing van deze boom bleek voor de projectontwikkelaar lastig in te passen. Maar de andere bomen blijven behouden. Het gaat om bomen die hier al jaren staan en voor veel omwonenden grote waarde hebben. Een aantal kwam als kind al spelen bij de kastanjeboom. We hebben ervoor geknokt deze bomen te behouden, en we zijn trots dat het gelukt is.”

De kastanjeboom zal zorgvuldig worden verplaatst, evenals een bijzondere IJzerhoutboom. Daarnaast zullen o.a/ een Amerikaanse tulpenboom, een iep, zeven platanen en zes vleugelnotenbomen uit de kapvergunning worden gehaald. Een aantal bomen was reeds door de gemeente uit de kapvergunning gehaald. Voor de vleugelnoten geldt dat de architect nog wel moet kijken naar een goede inpassing.

Marjan van Giezen, voorzitter Stichting Duurzaam: “Dit is een voorbeeld hoe het ook kan. Samen met Schakenbosch BV hebben wij aangetoond dat je professioneel met elkaar in gesprek kan gaan. We hadden beiden ons eigen belang maar hadden ook oog voor elkaars belang. Dan kun je er samen uitkomen. We hebben waardering voor Schakenbosch BV dat zij de waarde van monumentale bomen erkenden, en bereid waren een onafhankelijke expert in het gesprek te betrekken. Met dit positieve resultaat.”

Deze uitkomst betekent dat de Stichting Duurzaam haar bezwaarschrift tegen de kap heeft ingetrokken.

De Stichting Duurzaam roept gemeente en projectontwikkelaars op om deze ervaring te benutten en aan de voorkant in gesprek te gaan met organisaties als Stichting Duurzaam om goede afspraken te maken over behoud van zoveel mogelijk groen. Marjan van Giezen: “In gesprek met elkaar kun je er dan samen uitkomen. Dat voorkomt een gang naar de rechter.”

Uit de krant