Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

STOERE CONNY

Actueel 742 keer gelezen

Minister Conny Helder moet optreden in Carré. Theater vult ze moeiteloos. Kaarten zijn vanaf zaterdag verkrijgbaar via de bekende ticketbureaus.

Conny`s show. Mix van komische onnozelheid zoals André van Duin die magnifiek speelde als Willempie en een optreden van Hans Klok, die ook iedereen belazerde waar jezelf met je snufferd bovenop zat.

Koester enorm zwak voor Conny. Geweldig diplomatiek talent. Doe het haar maar eens na. Op het ereterras zitten en dan een speldje dragen. Zal ze leren in Qatar. Zijn ze nou helemaal belazerd. Conny is voor mij het symbool van lef. Wonder Woman, zoiets.

Conny droeg ook een sjaal. Stond ‘Never Mind’ omheen. Vrij vertaald, ‘Laat maar zitten’. Waar verwijst Conny naar? Dat stewards met hun poten van dat speldje moeten afblijven? Zo van “laat zitten en wegwezen!” Of bedoelde onze minister, dat ze maling had aan protesteren en ze dacht: “Protesteren? Never mind. Laat maar zitten. Geen zin in!”. 

Natuurlijk voelt u de spot, de ironie. Vind Conny Helder tragisch zwak. Alles behálve helder. Heel Nederland had het al weken over wat de minister zou dragen. Iedereen deed er een plasje over. Wat droeg Conny tenslotte? Sjaal met rondom dus de tekst ‘Never Mind’. Haar commentaar achteraf? Een werkelijk ongelooflijke uitleg.

“Ben een vrouw van 64 jaar en wilde representatief overkomen. Had geen (…) idee van die tekst op de sjaal. Heb de sjaal meteen afgedaan toen ik die tekst bemerkte”. 

Dít is dus ónze minister, die duidelijkheid diende te scheppen betreffende Nederlandse visie op mensenrechten. Had geen enkele notie, dat ze iets ongelooflijk stoms droeg. En dan nog even kakkineus, met krieltjes tussen de amandelen, haar rampzalige optreden verdedigen.

Ze had allerhande gesprekken gevoerd. En, zei ze, iedereen had het speldje duidelijk zien zitten. Ze wilde niet protesteren tegen het gruwelijke beleid, maar koos een subtiele benadering, een speldje van 1,5 bij 2 cm. Grotendeels bedekt door die sjaal. Uitmuntende speldenprik, Conny!

Ook had ze voldoende op de mensenrechten gewezen en kwam, naar eigen zeggen, met een voldaan gevoel thuis. Met die opmerking gaf onze minister zichzelf een gigantisch brevet van onvermogen. Protesteren met poep in de broek, omdat ze liberale billetjes uit angst te laat dichtkneep. Wát een statement. 

Erger is eigenlijk, dat deze minister niet beseft, dat ze een krachteloze representant was van het volk, wiens mening ze hoort uit te dragen. Angstig en bibberend om vooral niemand te kwetsen. Ze zegt zelfs het volgende: “Ik vond dit speldje de beste uiting!” Alsof dat regime zich iets op de mouw laat spelden.

Conny Helder flopt en praat recht wat zo krom is als de heersende mensenrechten. Ze denkt werkelijk, dat men in Qatar een speldje kon horen vallen tijdens haar statement. Triest! Conny is zelf eigenlijk een symbool. Van lafheid. Krijg je geen speldje tussen. En wat haar broche was voor het seniele regime? 

Het zoeken naar dat speldje in een hooiberg!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant