Liesbeth van der Heide gaat graag op zoek  naar gelijkgestemden in de raad, maar is wel kritisch op het college (foto: pr).
Liesbeth van der Heide gaat graag op zoek naar gelijkgestemden in de raad, maar is wel kritisch op het college (foto: pr).
RAADSLID VAN NU

Liesbeth van der Heide zet zich in voor groen, gezond en gezin

Actueel 1.735 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De nieuwe gemeenteraadsleden hebben inmiddels een jaar raadswerk achter de rug. Hoe hebben zij dit ervaren en wat kunnen we van hen verwachten. Waarschijnlijk zijn nog niet alle raadsleden even bekend. Daarom stellen wij ze graag voor. 

Door Inge Koot

Naast een fulltime baan en 2 jonge kinderen ook nog eens 10 a 20 uur per week spenderen aan het lezen van stukken, speeches voorbereiden, vergaderen en inwoners en organisaties ontmoeten. Dat is realiteit voor CDA-raadslid Liesbeth van der Heide. “Ik ga kritisch om met mijn tijd en ben scherp op wat ik echt belangrijk vind.”

Van der Heide (36) groeide op in verschillende gemeenten. Zij studeerde politicologie en internationale betrekkingen en woonde 8 jaar in Utrecht. In 2012 vertrok zij voor haar werk naar Den Haag en woont sinds 2018 met haar vriend en inmiddels 2 kinderen met veel plezier aan de Prinses Mariannelaan in Voorburg-West. Zij werkt bij de gemeente Den Haag als bestuursadviseur bij de Directie Veiligheid en geeft leiding aan het team preventie, polarisatie en radicalisering. Daarnaast werkt ze als universitair docent veiligheid en terrorisme aan de Universiteit Leiden.

“Ik kom uit een ChristenUnie nest en heb daar ook stage gelopen bij de Tweede Kamerfractie.” Toch vond zij 15 jaar geleden het CDA gedachtengoed beter bij haar passen en werd daarom lid. Toen ze naar Voorburg kwam, wist de lokale CDA-fractie haar snel te vinden. “Zij zochten jonge mensen, bij voorkeur vrouwen op dat moment, voor het bestuur. In de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen werd mij gevraagd of ik mij kandidaat wilde stellen. Waarom eigenlijk niet?”, was haar enthousiaste reactie.

Van der Heide zet zich in voor groen, gezond en gezin. Dat betekent dat haar portefeuille bestaat uit duurzaamheid, groen, recreatie, sport, onderwijs en jeugdzorg. “Het gaat om de leefbaarheid in je eigen buurt. Onze inwoners willen dat het schoon is, er rust heerst, er voldoende groen is en er voorzieningen zijn in de buurt. Dat maakt de lokale politiek lekker concreet. Het zijn allemaal thema’s die direct relevant zijn voor alle inwoners en voor je eigen woonomgeving.”

Terugkijkend op haar eerste jaar in de raad is Van der Heide blij met de samenwerking. “Bij nieuwe plannen gaan we op zoek naar gelijkgestemden binnen de raad. Niet alleen met oppositiepartijen maar ook regelmatig met de coalitie.” Tegelijkertijd is ze kritisch op het college: “Behalve lachend op de foto gaan met inwoners gebeurt er weinig en is het al een half jaar oorverdovend stil vanuit het college. Waar blijven de initiatieven als het gaat om bouwen aan het vertrouwen in de overheid en om duurzaamheid, woningbouw, bereikbaarheid en participatie? Heel Nederland is bezig met de opvang van statushouders en vluchtelingen en ook wij willen weten wat de plannen zijn in onze gemeente. Maar over de vluchtelingenproblematiek is op de besluitenlijst van ons college al zes maanden niets te vinden. Dat kan toch niet?”

Blij is ze met de eerste wijkavond die het CDA onlangs organiseerde in Voorburg-West. “Daar konden mensen hun zorgen uiten over alles wat er speelt in en rondom hun wijk. Het ging bijvoorbeeld over de gevolgen van de woningbouw in de Binckhorst en op het Diaconessenterrein en de verkeersveiligheid. Inwoners voelen zich niet gehoord door deze coalitie. Neem het Binckhorst dossier: het lijkt er sterk op dat het college akkoord wil gaan met het voorkeurstracé maar wat hebben we daaraan als er niet eens een halte komt? Om die geluiden te blijven horen gaan we elke 2 maanden zo’n avond organiseren in verschillende wijken.” 

Stel uw vraag aan Liesbeth via EJvanderHeide@leidschendam-voorburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant