Oranje is de kleur van de T-shirts van de SUVONO-kinderen in de Malangse wijk Sukun op Java (foto: pr).
Oranje is de kleur van de T-shirts van de SUVONO-kinderen in de Malangse wijk Sukun op Java (foto: pr).

Al 18 jaar Wijkband Sukun Voorburg Noord

Actueel 613 keer gelezen

Voorburg - De Stichting Wijkband Sukun Voorburg Noord (SUVONO) bestaat dit jaar 18 jaar. Het werk van Stichting Suvono ligt in de Malangse achterstandswijk Sukun. Hier zijn veel problemen op het gebied van gezondheid, voeding, onderwijs, werkloosheid en veiligheid.  

Jaren was het werk gericht op die ene wijk in Malang en dat komt door de afkomst van Pipiet Vroegop-Sulistyowati. Zij kende de problemen in de wijk als geen ander en was er geboren en getogen. Toen Pipiet trouwde met Pim Vroegopuit Voorburg, kwam zij mee naar Voorburg-Noord. Op een wijkfeest deed ze haar aangrijpend verhaal en dat resulteerde in een band tussen haar Sukun en Pims Voorburg Noord. In bijzijn van de loco- burgemeester werd in 2005 Stichting SUVONO opgericht. De gemeente Leidschendam-Voorburg droeg haar steentje bij door te helpen met de bouw van een aula. Pipiet koos ervoor om kinderen uit haar buurt aan te moedigen om naar school te gaan en hen hierbij te helpen met de kosten. Stichting Suvono heeft een neutraal karakter op religieus gebied. De stichting heeft graag dat alle kinderen met elkaar zijn verbroederd, zonder uiterlijk verschil tussen ‘wij en zij’. ‘Met elkaar zijn wij oranje, vrij en blij’, zo is de stelling. En heus...het kan en het werkt.


Na enkele jaren kon met hulp van de gemeente Leidschendam-Voorburg via Stichting KICI het schamele kantoortje in Sukun worden omgetoverd in een stabiel gebouw met twee etages en een balkon. Met een heuse aula (niet veel groter dan een gemiddelde huiskamer in Nederland). Daar komen de kinderen in ploegenbeurt. Ook is er een computerkamer en een bibliotheekje. Op het dakterras kunnen de kinderen rustig hun huiswerk maken met meestal een juf om hen te helpen. Het gebouw is een neutraal wijkondersteuningspunt. Voor de armste kinderen wordt het schoolgeld betaald met behulp van donaties. Persoonlijke hulp van mensen die een of meer kinderen steunen en waarmee ook een leuke band ontstaat. De peuters krijgen vaak verse melk en de ouderen worden geholpen bij aanleg van een kraan, en reparaties. De afgelopen jaren heeft stichting SUVONO heel veel bereikt. Kinderen die klaar zijn met school konden zonder uitzondering allemaal een baan vinden. 


Op 2 september 2021 overleed Pipiet op 46-jarige leeftijd- aan de slopende ziekte MSA/p. Haar werk werd overgenomen door haar vriendin Sofia Wati. Er zijn nu zelfs twee filialen opgezet buiten de wijk Sukun. Ca. 200 straatarme kinderen zijn nu blije SUVONO-kinderen. Wanneer er geld is, gaan de grotere kinderen het stadscentrum in om de vele daklozen rijst met een stukje kip en een half ei te brengen. Donaties zijn onontbeerlijk. Daarmee kan de stichting schoolgeld en - spullen kopen, voedselpakketten maken, melk uitdelen voor de kleintjes en kleine reparaties uitvoeren. 

Meer info op www.suvono.nl.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant