Vanuit Leidschendam gingen meidenscouting Satoko Kitahara en scouting Pius XII met diverse prijzen naar huis (foto: pr).
Vanuit Leidschendam gingen meidenscouting Satoko Kitahara en scouting Pius XII met diverse prijzen naar huis (foto: pr).

Waterscouts uit de streek strijden om Kaagcup

Actueel 680 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Zo’n 1600 waterscouts uit de regio streden vrijdag 10 en zaterdag 11 mei op de Kagerplassen om de felbegeerde Kaagcup. 

De tieners, verdeeld over 310 boten, moeten laten zien dat ze kunnen zeilen. Aan de wedstrijden doen kinderen mee uit de regio’s Leidschendam, Leidschenveen, Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Haarlem en Rotterdam. Er wordt uitsluiten gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. De scoutinggroep die bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs.


Feestende scouts van Pius XII (foto: pr).

Tijdens het Kaagcupweekend overnachten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kamperen op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormt de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds 1950 in gebruik als permanent zeeverkennerscentrum, in het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden.

In hun tienerjaren leren waterscouts tijdens scoutingbijeenkomsten zeilen. Ze gaan op zeilkamp en doen activiteiten op het water. Voor veel groepen is de Kaagcup het hoogtepunt van het jaar. 

Vanuit Leidschendam gingen meidenscouting Satoko Kitahara en scouting Pius XII met diverse prijzen naar huis.

Pius XII

Met name de Zeeverkenners Hudson- en Nelsonwacht van de Scouting Pius XII, presteerden ondanks de zachte wind geweldig.


Een boot van Pius XII.

De verkenners van de 144 hebben laten zien, wat ze allemaal tot instaat zijn door de 3e plek in veld 1 van de instructieklasse te pakken. In de standaardklasse heeft de 803 zich laten zien door weg te varen met de 1e plek in veld 3. 

De 255 ging dan misschien niet naar huis met een prijs, maar ze hebben zich wel kunnen kwalificeren voor veld 2 in de standaardklasse en hebben daarmee laten zien dat ze niet een bak zijn waar je zomaar makkelijk langs vaart. 

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant