BIbliotheek 90 jaar

Actueel 284 keer gelezen

De bibliotheek Leidschendam-Voorburg viert met een ?feestvierdaagse? in september het 90-jarig bestaan. Voor deze dagen is een compleet programma opgesteld. Directeur Annelies Stumpel vertelt over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de bibliotheek.

Door Dick Janssen

In 1919 werd in het Stationskoffiehuis in Voorburg (waar zich nu het Prinses Marianne viaduct bevindt) de Vereeniging Openbare leeszaal en bibliotheek opgericht. ?Dit in het kader van de volksverheffing en op basis van de `leeszaalgedachte' uit Engeland en de V.S. Angelsaksische gedachte?, aldus Annelies Stumpel.

De vereniging stelde zich tot doel ?mede te werken aan de ontwikkeling en ontspanning van de bevolking, zonder aanzien van godsdienstige of staatkundige overtuiging.? Het duurde overigens tot 1922 voordat de bevolking van Voorburg gebruik kon maken van de lectuurvoorziening, omdat geld moest worden gevonden en een collectie moest worden gevormd.

Eerst werd de bibliotheek gevestigd in de voormalige praktijk van dokter Beguin, onder hetzelfde dak als het Stationskoffiehuis. Later verhuisde de Leeszaal naar de Dr. Blookerstraat te Voorburg, toen naar de Laan van Zevenstar en vervolgens naar een gebouw op een, inmiddels bebouwd, grasveld aan de Prins Bernhardlaan.

In 1970 smolten de algemene, de christelijke en de katholieke bibliotheek samen tot de Stichting Openbare Bibliotheek Voorburg en sinds 1988 is de bibliotheek gevestigd in het huidige pand aan de Koningin Julianalaan.

Leidschendam

In Leidschendam werd in 1946 een parochiebibliotheek gesticht, bedoeld om het katholieke bevolkingsdeel te voorzien van geschikte lectuur. Daarnaast had begin 1953 het Departement Leidschendam van De Maatschappij tot Nut van ?t Algemeen besloten over te gaan tot het stichten van een Nutsbibliotheek.

Vanaf halverwege de jaren zestig werd er door de twee Leidschendamse bibliotheken op diverse terreinen steeds nauwer samengewerkt. Vanaf 1974 functioneerden de beide bibliotheekorganisaties bestuurlijk samen en in de dagelijkse praktijk als ??n organisatie. De daadwerkelijke fusie was in 1976, waarmee de Stichting Openbare Bibliotheek Leidschendam een feit was. Onderdeel van deze stichting was ook het filiaal in Stompwijk.

Op 1 januari 2002 fuseerden Leidschendam en Voorburg. De bibliotheken bleven niet lang achter. Precies een jaar later vormden de bibliotheekvestigingen in Leidschendam, in Stompwijk en in Voorburg samen de nieuwe Bibliotheek Leidschendam-Voorburg met vestigingen aan de Koningin Julianalaan in Voorburg, het Fluitpolderplein in Leidschendam en de Zustersdijk in Stompwijk.

Uitlokken

Annelies Stumpel is inmiddels 20 jaar directeur van de bibliotheek; eerst van Voorburg en toen van de gefuseerde bibliotheek. ?We zijn een begrip geworden en maar liefst een kwart van de plaatselijke bevolking is lid?, aldus Annelies.

?De bibliotheek wil literatuur, cultuur en informatie zo laagdrempelig mogelijk dichtbij de mensen brengen. We willen mensen uitlokken zich te verdiepen en informatie tot zich te nemen. We doen dat met middelen die mensen aanspreken. Dat is dus via lees- en informatieve boeken en tijdschriften en puzzels, maar tevens via luisterboeken, cd?s, cd-rom, cdi, videobanden, dvd en nu ook Blu Ray."

"We gaan met de tijd mee. Steeds meer informatie is digitaal beschikbaar, maar ook het boek heeft nog altijd toekomst. Inmiddels is internet heel belangrijk. We hebben veel internet- en e-mailcursussen om mensen wegwijs te maken op de digitale snelweg en hebben bovendien een aantal sites waarvan onze leden gratis gebruik kunnen maken."

"In de locaties staan computers om internet en andere digitale bestanden te raadplegen. De toegang tot is in de bibliotheek is gratis en alleen als je wat leent moet je lid zijn of betalen. Dat laatste geldt overigens niet voor kinderen tot 18 jaar, die gratis lid zijn omdat het belangrijk is dat kinderen veel en vaak lezen."

"We verwelkomden in de bieb vorig jaar 330.000 bezoekers en er werden 500.000 mediazaken uitgeleend. Daarvan worden romans, kinderboeken en reisgidsen en -boeken nog altijd het best geleend. Verder hebben we een bibliotheek aan huis voor inwoners die door ziekte of handicap zelf niet naar de bibliotheek kunnen komen.?

Maatschappelijke functie

De bibliotheek heeft ook een maatschappelijke functie en richt zich net als 90 jaar geleden op zelfontwikkeling en zelfontplooiing. Het gehele jaar door zijn er cursussen, lezingen en activiteiten en exposities en op aanvraag worden rondleidingen verzorgd voor scholen en andere instellingen.

In samenwerking met een aantal organisaties wordt een Cultuurmenu geboden voor het basisonderwijs, met ondermeer dans, muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en cultureel erfgoed. En voor de basisscholen is er ook Bibliotheek ? la carte met allerlei projecten en leskisten ten behoeve op het gebied van leesbevordering.

Er zijn zelfs een (voor)leesprogramma voor kinderen vanaf 18 maanden en voor- en vroegschoolse educatie voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, ter voorkoming van taalachterstand bij jonge kinderen.

Speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen, richt de bibliotheek in Leidschendam en Voorburg een Makkelijk Lezen Plein in met de leukste, spannendste en makkelijk te lezen boeken. Dit plein wordt in de Leidschendamse bibliotheek officieel geopend op 11 september om 13.30 uur door Ronald Lamping (columnist van Het Krantje) met zijn schoolklas. Voor jongeren op de middelbare school met leesproblemen is er een 4you!-collectie.

Historisch informatiepunt ?Toen Leidschendam-Voorburg?, een samenwerkingsverband van de bibliotheek met Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg, het gemeentearchief, allerlei historische organisaties en musea, geeft info over lokale geschiedenis. Verder voert de bibliotheek de redactie over het Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg, dat alles bundelt wat er gebeurt op cultureel gebied en dat wekelijks meldt in een Uitladder die verschijnt in Het Krantje.

Tot slot zijn er door het jaar heen nog vele andere activiteiten om (voor)lezen te bevorderen, zoals de Nationale Voorleesdagen, (Kinder)Boekenweek enz. ?We gaan in samenwerking met de gemeente door met het verder ontwikkelen van onze dienstverlening?, vervolgt Annelies Stumpel.

?We willen de bibliotheek zo aantrekkelijk mogelijk maken en inrichten. Dat geldt ook voor de nieuwe bibliotheek die Leidschendam krijgt op het Fluitpolderplein. Op naar de volgende 90 jaar!?

Feestprogramma

Bibliotheek Leidschendam-Voorburg viert haar 90e verjaardag op 9, 10, 11 en 12 september met een aantrekkelijk feestprogramma. Er worden diverse activiteiten, demonstraties en lezingen gehouden. Op deze dagen krijgt ieder nieuw lid van de bibliotheek het abonnement 90 dagen gratis.

Op woensdag worden bibliotheekleden ontvangen die in 1919 geboren zijn. Zij ontvangen een bloemetje en iets lekkers, in samenwerking met de VMBO scholen. De activiteiten worden onder de aandacht gebracht door tentoonstellingen van lesmateriaal voor het onderwijs, voor kinderen van 4 tot 8 jaar is er ?voorlezen en knutselen? , voor kids tot 12 jaar worden er Wii-competities georganiseerd en jongeren kunnen deelnemen aan een workshop mangatekenen.

Schrijfster Yvonne Keuls geeft op donderdag 10 september een lezing in de bibliotheek in Leidschendam en schrijver/ acteur Herman Koch, bekend van zijn boek ?Het diner? komt zaterdag 12 september van 16.30 ? 18.30 uur in de bibliotheek in Voorburg. Verder zijn er lezingen over ?De Poederdot? door Nico Groot, de historische Canon door Kees van Leer en over archeologie, met medewerking van deskundigen Robert Hirschel en Martin van Rijn.

De locaties Leidschendam en Voorburg zijn woensdag 9 september van 9.00 ? 21.00 uur geopend. De locatie Stompwijk opent haar deuren van 9.00 ? 16.00 uur en organiseert onder andere een ballonnenwedstrijd voor de kinderen.

Het complete programma (tevens verkrijgbaar in de bibliotheeklocaties) vindt men op: www.bibliotheeklv.nl. Via de site kan men (gratis voor leden) een plaats reserveren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant