Afbeelding

Gemeente maait met oog voor de natuur

Actueel 560 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Dit jaar is het maai- en slootwerk van de gemeente opnieuw aanbesteed en wordt dit werk nu door een andere aannemer uitgevoerd. Dat betekent dat ook het maaibeheer is gewijzigd. Er wordt nu meer met oog voor de natuur gemaaid.

Gazons onder bomen worden minder vaak gemaaid, bij voorkeur nog maar 1 of 2 maal per jaar. Het wekelijks maaien van gazons onder de bomen, zorgt voor verdichting van de bodem en is slecht voor het bodemleven en dus ook voor de bomen. Daarnaast kunnen er nu ook meer bloemen en kruiden groeien, wat weer goed is voor de insecten. Gazons langs waterkanten, middenbermen van wegen en kleine stukjes gazon die geen speelfunctie hebben, worden in plaats van wekelijks nog maar eenmaal per maand gemaaid. Zo kunnen hier ook meer bloemen bloeien, zoals madeliefjes, reigersbek, paardenbloemen, hondsdraf en boterbloemen. 

Direct langs de waterkant wordt een grasstrook van 1 meter breed nog maar eenmaal per jaar gemaaid, zodat zich hier oeverbeplanting kan ontwikkelen. Stukken gazon die gebruikt worden om op te spelen of voetballen krijgen nog wel een regelmatige (wekelijkse) maaibeurt, zodat kinderen er fijn kunnen spelen. Ook wordt rekening gehouden met de verkeersveiligheid en worden, voor goed zicht, de gazons bij oversteekpunten kort gehouden.

Tevens wordt met andere machines gemaaid. Begin dit jaar is de eerste (kleine) elektrische maaimachine in gebruik genomen. De twee grotere maaimachines rijden nog wel gewoon op fossiele brandstof omdat deze nog niet elektrisch beschikbaar zijn. Het streven is echter wel om in de toekomst alleen nog elektrisch, dus CO2 neutraal, te maaien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant