Masha van der Gaag doet eindexamen Russisch (foto: Inge Koot).
Masha van der Gaag doet eindexamen Russisch (foto: Inge Koot).

Leerlinge St. Maartens doet examen Russisch

Actueel 360 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De eindexamens zijn nog in volle gang. Voor 5 VWO leerling Masha van der Gaag zou het eindexamen nog niet aan de orde zijn maar toch zit zij op 28 mei in een examenbankje. En niet voor een voor de hand liggend vak. Zij doet eindexamen Russisch, samen met nog circa 40 andere leerlingen in Nederland. "Ik sta nu een 9,1 voor mijn schoolexamens dus ik maak mij niet erg veel zorgen om het centraal examen", zegt Masha vol zelfvertrouwen.

Door Inge Koot

Masha heeft een Nederlandse vader en een Russische moeder. Zij is geboren en getogen in Leidschendam maar voelt duidelijk Russisch bloed door haar aderen stromen. Samen met haar tweelingbroer volgt zij al sinds haar zesde levensjaar Russische les op een zaterdagschool in Delft. "Op deze school zitten allemaal kinderen van Russische ouders. Mijn moeder geeft er les." Na de scheiding van haar ouders woont Masha grotendeels bij haar moeder. Daarnaast gaat zij ieder jaar een aantal weken naar Rusland op vakantie waar zij veel familie heeft wonen. Maar ook in Nederland heeft zij veel contact met andere Russische gezinnen. In eerste instantie was zij niet van plan Russisch als eindexamenvak te kiezen. "Ik heb het profiel Economie en Maatschappij en had als keuzevak onder ander Informatica. Ik wist niet wat ik van dat vak moest verwachten maar het viel eigenlijk tegen. Toen dacht ik laat ik dan maar Russisch nemen."

Voorbereiding
Het St-Maartenscollege in Voorburg, waar Masha haar VWO-opleiding volgt, ondersteunt de keuze van Masha. Wel moest Masha buiten school extra lessen volgen ter voorbereiding op haar examen. Zij volgde deze lessen bij Dorie Nielen, docent Russisch in Schiedam. Met name spreekvaardigheid is voor Masha geen enkel probleem. "Wij spreken thuis Russisch en Nederlands door elkaar heen. Het centraal examen bestaat uit een leestoets. Tijdens de lessen doen wij veel proefexamens, zo probeer ik mij goed voor te bereiden."

Heel andere taal
Russisch is wel een heel andere taal dan Nederlands. "Het grote verschil is al dat de Russische taal 33 letters kent in plaats van de 26 letters. Daarnaast gebruik je in het Russisch geen lidwoord en ontbreekt de tegenwoordige tijd van het werkwoord zijn." Maar er zijn meer verschillen. Net als alle Slavische talen heeft het Russisch ook de gewoonte om woorden eindeloos te vervoegen, om overal voor- en achterzetsels aan te plakken en schrijven ze lange zinnen vol ingewikkelde bijzinnen. Maar voor Masha maakt dit allemaal niet uit. Zij kijkt met het volste vertrouwen uit naar haar eindexamen Russisch op 28 mei tussen 09.00 en 11.30 uur. Voor haar betekent dit dat zij volgend jaar maar in zes vakken eindexamen hoeft te doen. Dat zij het certificaat Russisch gaat halen lijdt geen enkele twijfel.

Uit de krant

Uit de krant