Ted Meines tijdens een toespraak in Leidschendam op Veteranendag 2015 (foto: Ot Douwes).
Ted Meines tijdens een toespraak in Leidschendam op Veteranendag 2015 (foto: Ot Douwes).

'Vader der veteranen' Ted Meines overleden

Actueel 290 keer gelezen

Leidschendam - Nadat hij vanwege gezondheidsproblemen al enkele keren verstek had laten gaan bij veteranenevenementen, waar hij normaal altijd aanwezig was, is luitenant-generaal b.d. Ted Meines uit Leidschendam op zaterdag 24 december op 95-jarige leeftijd overleden.

Luitenant-generaal Meines sloot zich nog tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Hij vertrok in augustus 1948 als oorlogsvrijwilliger naar Indië. Begonnen als soldaat, klom hij in de loop der jaren op in de militaire rangen. In 1976 ging hij met functioneel leeftijdsontslag, maar in september 2014 werd Meines nog officieel bevorderd tot luitenant-generaal voor zijn grote verdiensten voor de krijgsmacht in het algemeen en de veteranen in Nederland in het bijzonder.

Behalve verzetsstrijder, Indiëganger, mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Platform, was hij ook ereburger van de staat Israël. Meines was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de orde van Oranje-Nassau met de zwaarden, ontving het Ereteken voor Orde en Vrede, het Mobilisatie Oorlogskruis en was drager van het Ereteken voor Verdienste in goud.

Hij stond aan de basis van het Veteranen Platform en heeft er als voorzitter mede voor gezorgd dat er een actief veteranenbeleid kwam.

Uit de krant