Shamie en Monique, Enas en Lisette Krul (foto: Inge Koot).
Shamie en Monique, Enas en Lisette Krul (foto: Inge Koot).

Pop-up Bazar in Huygenskwartier

Actueel 1.118 keer gelezen

Voorburg - Elf ondernemers gaan op 27 en 28 oktober samenwerken met vakgenoten uit andere landen tijdens de Pop-up Bazar in het Huygenskwartier. Zo biedt Brasserie Aangenaam Afghaanse gerechten die bereid worden door Shamie Hamidi uit Afghanistan en richt Enas Oudeh samen met Kunstuitleen Voorburg een tentoonstelling met vijf Syrische kunstenaars in. Bezoekers kunnen kennismaken met de cultuur, de expertise en het vakmanschap van voormalige vluchtelingen die zich in Leidschendam-Voorburg hebben gevestigd.

De Pop-up Bazar is een initiatief van de Stadscoalitie, opgericht door Esseline van de Sande en Shervin Nekuee. Zij gaan op zoek naar samenwerkingen tussen nieuwkomers, vluchtelingen en in Leidschendam-Voorburg gevestigde immigranten met ondernemersachtergrond.

"Er vindt zoveel verspilling van talent plaats. Vijftig procent van de vluchtelingen komt niet aan het werk, dat vind ik onacceptabel," zegt de gedreven Esseline van de Sande, bruggenbouwer tussen de westerse samenleving en nieuwkomers. Veel mensen hebben een eigen onderneming gehad in het land van herkomst maar lopen in Nederland tegen allerlei obstakels aan om een eigen bestaan op te bouwen. Zo heeft Enas Oudeh Kunst en beeldhouwen gestudeerd in Syrië. Zij had een eigen winkel waar zij sieraden verkocht. Door een bom is alles verwoest en is zij twee jaar geleden gevlucht. Dankzij de Leidschendamse Pop-up Bazar in mei dit jaar is zij weer gestart met het maken van sieraden. "Dat was een goede stap voor mij." Shamie Hamidi staat te trappelen om heerlijke Afghaanse gerechten te bereiden bij Brasserie Aangenaam. "Ik ga Monique, de kokkin daarbij helpen omdat er nogal wat bijzondere ingrediënten gekocht moeten worden."

Maar er is nog meer te proeven, te zien en te beluisteren tijdens de Pop-up Bazar vrijdag en zaterdag. Bij Bakkerij Klink kan men genieten van de Syrische patisserie van Farhan Kul Ali. In The Hands of Time werkt klokkenmaker Mustaffa Saeed en bij Cosmo Kappers is er Henna handpainting door Nahid Mohammed en nail-art door Rana Al Kour. In Museum Swaensteyn draait een filmprogrammering samengesteld door Rosh Abdel Fattah (Artistiek Directeur Arab Camera Festival) en kan men vrijdag in Wijnhuys Huygens wijn van Ofran Badakshani (dichter en filosoof) proeven. Ook studenten van het mbo Rijnland dragen een steentje bij door koffie en Syrische patisserie, te verzorgen. In Huize Swaensteyn is naast een proeverij van Darwish Levantine Food en muziek op 27 oktober om 15.00 uur een lezing van Rodaan al Galidi. Op zaterdag 28 oktober is er om 12.00 uur in de Oude Kerk een verrassingsconcert met de Syrische dirigent Majed Saraiedin.

Locaties die deelnemen zijn te herkennen aan een rode loper voor de deur. Meer informatie via facebook (@deStadscoalitie).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant