Burgemeester Klaas Tigelaar ontsteekt samen met een van de loopsters het Bevrijdingsvuur in Oranjelust (foto: Michel Groen).
Burgemeester Klaas Tigelaar ontsteekt samen met een van de loopsters het Bevrijdingsvuur in Oranjelust (foto: Michel Groen). Michel Groen

Bevrijdingsvuur en straatspelen in Oranjelust

Actueel 117 keer gelezen

Voorburg - De weersvoorspellingen logen er niet om. Regenachtig, koud en tot overmaat van ramp ook nog kans op winterse buien. Het bleek gelukkig allemaal heel erg mee te vallen op Bevrijdingsdag 5 mei. De bezoekers werden het grootste deel van de dag getrakteerd op een zonnetje en een aangename temperatuur.

Dit jaar deed Leidschendam-Voorburg voor het eerst mee met het ontsteken van het nationale Bevrijdingsvuur. Na een nachtelijke estafetteloop vanuit Wageningen door atleten van atletiekvereniging Sparta arriveerde op 5 mei om 15.00 uur het Bevrijdingsvuur in Voorburg. Tijdens de Kinderstraatspelen in Oranjelust werd het vuur door burgemeester Klaas Tigelaar, samen met een van de lopers, ontstoken.

Sinds 1948 wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken: hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt elk jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei Plein voor Hotel De Wereld. Na het ontsteken wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door o.a. gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties.

Burgemeester Tigelaar overhandigde om middernacht samen met wethouder Nadine Stemerdink in Wageningen het bevrijdingsvuur aan de lopers van Sparta, die vervolgens aan de lange tocht begonnen. "Mooi dat zij dit doen. Samen vieren we vrijheid. Veel succes", luidde een tweet van de burgemeester. De burgemeester ontving de lopers ook weer in Oranjelust. Het uitgangspunt van Oranjelust paste mooi bij de ontvangst van het bevrijdingsvuur: 'ieder kind verdient het om in vrijheid te kunnen spelen'.

De ontvangst van het bevrijdingsvuur was niet het enige hoogtepunt van de straatspelen in Oranjelust. Eerder was ook de heer Prins, een van de motoren achter het jaarlijkse evenement, Koninklijk onderscheiden door de burgemeester. Vervolgens gingen de spelen van start.

Kinderstraatspelen
Voor de 40e keer werden Oranjelust en Zuyderloostraat in Voorburg omgetoverd tot een autovrij speelparadijs waar jong en oud heerlijk konden spelen. Er kwamen honderden kinderen naar het Oranjelust in Voorburg om samen met hun ouders met de spelletjes mee te doen. Zij vermaakten zich met diverse uitdagende oud-Hollandse spelen, zoals o.a. zaklopen, blikgooien, ringsteken en een skippybalrace. Verder was er poppenkast, verven, schminken,een luchtkussen en nog veel meer. Als je alle spelletjes had gedaan, kon je je volle kaart inleveren en ontving je een leuk (gratis) aandenken. Tijdens de kinderspelen was er, zowel aan het begin als aan het eind van de Oranjelust, de mogelijkheid om de kindervrijmarkt te bezoeken.

Halverwege de middag startte de Oranjelust talentjenjacht 'Heb jij de 'O' Factor?' Iedereen met een bijzonder talent, of het nu dansen, zingen, een instrument bespelen, moppen tappen of iets anders leuks was, kon dat op het podium laten zien. Kinder-DJ Blijwin sloot met een spetterend optreden de Kinderstraatspelen af.

"Wij vonden het een geweldig feest", aldus de organisatie van het feest. "Dank aan alle vrijwilligers en buurtbewoners die er een fantastisch feest van hebben gemaakt." Uiteraard werden ook de sponsors niet vergeten. "Het is fantastisch om te zien dat zoveel lokale ondernemingen de Kinderstraatspelen een warm hart toedragen en ons helpen met sponsorbedragen of in natura. Het is mooi om te zien dat deze organisaties hart voor de buurt hebben. Zeer veel dank", meldt de organisatie op facebook.

Kinderen genoten van de leuke spelletjes in de straat (foto: Michel Groen).
(foto: Ap de Heus).
(foto: Ap de Heus).
(foto: Ap de Heus).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Ap de Heus).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).

Uit de krant

Uit de krant