Mahjoub Mathlouti:
Mahjoub Mathlouti: "Als het aan D66 ligt krijgen horecaondernemers per 1 juni daarom meer ruimte om hun bestaande terras te vergroten of waar mogelijk er een te realiseren."

D66 wil grotere terrassen en minder regels voor horeca

Actueel 571 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Per 1 juni mogen restaurants en cafés hun terrassen weer openen voor maximaal 10 personen per groep en zolang deze 1,5 meter afstand houden. 

Voor veel horecaondernemingen blijft het ook straks in die ander-halve-meter-economie financieel moeilijk. De fractie van D66 Leidschendam-Voorburg wil daarom dat de gemeente nu gaat bekijken hoe de lokale horecaondernemers tegemoet kunnen worden gekomen. Bijvoorbeeld met het tijdelijk vergroten of juist creëren van extra terrassen, maar ook door het wegnemen van bestaande regels die creatieve ideeën en initiatieven in de weg staan. 

D66-raadslid Mahjoub Mathlouti zegt daarover: “De gevolgen van de coronacrisis zijn voor veel ondernemers ingrijpend. Wanneer per 1 juni de terrassen weer open mogen hebben horecaondernemingen naast de geleden verliezen van de afgelopen tijd onder andere nog rekening te houden met de 1,5 meter norm. De maximale bezetting van gasten - en dus ook hun omzet - zal als gevolg daarvan nog steeds een stuk lager zijn dan voor de coronacrisis. Als het aan D66 ligt krijgen horecaondernemers per 1 juni daarom (tijdelijk) meer ruimte om hun bestaande terras te vergroten of waar mogelijk er een te realiseren. Zo kunnen meer mensen op gepaste afstand weer genieten van een hapje en een drankje en verdienen ondernemers hun broodnodige inkomsten”.

Uit een ronde langs horecaondernemers merkt D66 op dat dat men positief gestemd is met hun voorstel. Ook zijn de ideeën om de terrassen te verruimen en bestaande regels waar mogelijk te versoepelen gedeeld met ondernemersvereniging MKB Leidschendam-Voorburg die eveneens positief reageerde. Toch maken veel ondernemers zich ook nog zorgen. Zo hebben niet alle restaurants en cafés een terras. Wat D66 betreft moet er ook voor hen gekeken worden naar oplossingen. 

“Een aantal horecaondernemingen heeft geen bestaand terras maar wel een plein of parkeerplaatsen in de nabije omgeving waar een (tijdelijk) terras kan worden gerealiseerd. Daarnaast kan de gemeente eveneens kijken hoe horecaondernemers gefaciliteerd kunnen worden om samen te werken door bijvoorbeeld een gezamenlijk terras te realiseren op een aan te wijzen locatie. In Amsterdam is hier al een mooi voorbeeld van. Als het aan ons ligt moet de gemeente deze mogelijkheden de komende weken tot 1 juni onderzoeken en concreet maken. Deze oplossingen zijn interessant maar vragen ook maatwerk en een eventuele versoepeling van bestaande regels. Er zal beheerst moeten worden gekeken hoe onze horeca op een veilige manier kansen kan worden geboden”, aldus Mathlouti.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant