De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel kwetsbare inwoners zich nog eenzamer voelen (stockfoto).
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel kwetsbare inwoners zich nog eenzamer voelen (stockfoto).

Tien miljoen en actieplan voor herstel na coronacrisis

Actueel 239 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente helpt mensen die het hardst zijn getroffen om te herstellen en sterker uit de coronacrisis te komen. De lessen die geleerd zijn tijdens de crisis worden gebruikt om de samenleving en de economie te versterken.

‘We verzilveren kansen door te investeren in samenhang met bestaande uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit, de Economische Agenda en het programma Sterk voor Noord’. Dat zijn de uitgangspunten van het herstelbeleid van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

‘De coronacrisis laat diepe sporen na in de samenleving. Mensen verliezen hun baan of kunnen niet meer rondkomen van hun onderneming, scholieren lopen achterstanden op, kwetsbare inwoners voelen zich nog eenzamer. Ook zie je dat de behoefte van inwoners is veranderd. Zo willen ze dicht bij huis kunnen recreëren, met gebruik van de openbare ruimte en meer dan ooit wordt er gebruik gemaakt van mogelijkheden om online te winkelen, in plaats van in fysieke winkels.’

‘Als de eerste, directe, fase van de crisis achter de rug is, is het tijd voor herstel van de samenleving. Niet naar de situatie van voor corona. Gebouwd wordt aan een sterkere samenleving die in de toekomst beter het hoofd kan bieden aan nieuwe uitdagingen voor inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties. Enerzijds door groepen inwoners die het hardst getroffen zijn, te ondersteunen en weerbaarder te maken, zodat ze sterker uit de crisis komen. Anderzijds door de gevolgen, maar vooral ook de kansen die de crisis biedt, aan te pakken en te gebruiken om de samenleving en de economie te versterken. Daarvoor is een aanpak gemaakt.’

Het herstelplan richt zich op de financiële bestaanszekerheid voor ondernemers en flexwerkers; het herstellen van perspectief voor de jeugd; het terugdringen eenzaamheid; het tegengaan van kansenongelijkheid; het behoud van vitale winkelcentra en het aan passen van de openbare ruimte. De invulling van deze opgaven wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Om deze opgaven aan te pakken en te bouwen aan een sterkere samenleving, heeft de gemeenteraad eerder 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor maximaal 4 jaar (2022-2025). Het visiedocument, waarin de 6 opgaven worden beschreven, is nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Zij neemt hierover na de zomer een beslissing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant