De knoppen van de hortensia ontwikkelen zich. Als er dan nog vorst komt, kunnen zij schade oplopen en niet meer gaan bloeien.
De knoppen van de hortensia ontwikkelen zich. Als er dan nog vorst komt, kunnen zij schade oplopen en niet meer gaan bloeien.
DOEN MET GROEN

Warme winters, maar kijk uit voor vorst

Algemeen 665 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg  een groen-column ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp om in de tuin, op het balkon of in huis te doen met groen. Kijk ook op www.leidschendam.groen.nl. 

De winter is warm begonnen. Rond Oud en Nieuw werden temperaturen van 15 graden en meer bereikt. Flora en fauna reageren daarop. Dieren komen uit hun winterslaap en allerlei struiken en planten lopen voortijdig uit. Het lijkt soms al wel voorjaar. De natuur is de kluts kwijt. Neem bijvoorbeeld de Hortensia. Bij c.a. 12°C denkt de plant dat de winter voorbij is en de lente is begonnen. De knoppen gaan zich ontwikkelen. Als er dan toch nog vorst komt, kunnen zij zodanige vorstschade oplopen dat ze niet meer gaan bloeien.

Die gevoeligheid voor vorst geldt vooral voor een aantal vroegbloeiende vaste planten en heesters die hun knoppen al in het vorige najaar hebben aangelegd. Lage planten kun je afdekken met coniferengroen of bladeren. Zodra de vorst voorbij is moet je die weer verwijderen zodat er weer voldoende licht bij de plant kan komen. Maar bij de meeste heesters kan dat niet, die zijn te hoog om af te dekken. Fruittelers spuiten bij voorspelde vorst na een warme periode de knoppen van de fruitbomen nat met water. Het bevroren water vormt een beschermend ijslaagje. Na de vorstperiode groeit de knop weer verder. Wij kunnen echter maar beperkt ingrijpen. 

Zolang de vorstperiode aanhoudt kun je de planten beter maar met rust laten en het grasgazon niet betreden. Pas als de groei in de loop van de lente weer op gang komt en er geen kans op nachtvorst meer is, wordt het tijd om de schade op te nemen. Ingevroren plantdelen zijn droog en bruin. Je kunt ze terugsnoeien tot net boven het levende groen. Als je wat van de bast afkrabt en die daaronder nog groen is, leeft de tak nog. Vaak zal een plant zich dan nog herstellen. Bij planten die helemaal papperig zijn geworden is de overlevingskans klein.

Je kunt een verjongingssnoei uitvoeren. Bij de Hortensia (foto) kan 20% van alle stengels weggenomen worden. Dan ontstaat er ruimte voor nieuwe stengels en wordt de plant weer jong en vitaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant