Logo hetkrantje-online.nl
Jan en Gonnie raken niet uitgepraat over de vele activiteiten die de vereniging organiseert (foto: Inge Koot).
Jan en Gonnie raken niet uitgepraat over de vele activiteiten die de vereniging organiseert (foto: Inge Koot).
DE GROENE STAD

'Iedereen met tuinieren als hobby zou lid moeten worden van Groei & Bloei'

  •   keer gelezen

Leidschendam - Groei & Bloei is de grootste tuincommunity van Nederland met 130 afdelingen. De afdeling Leidschendam is een van die afdelingen en bestaat al 40 jaar. De enthousiaste voorzitter Jan Blokland is al 35 jaar lid en inmiddels 16 jaar voorzitter. "Iedereen die tuinieren als hobby heeft zou eigenlijk lid moeten worden van Groei & Bloei", vindt Jan.

Door Inge Koot

Tuinieren is al vele jaren een hobby voor Jan. Ook toen hij nog een drukke baan had in de techniek. Zijn vrouw Gonnie is ook met het groenvirus besmet maar laat het onderhoud van hun tuin aan de Pelikaanhof grotendeels aan Jan over. Zij is onder andere actief bij de bloemdecoratie workshops en is nauw betrokken bij de tuinmetamorfosewedstrijd en voortuin en balkonkeuringen.

Speciaal voor de hobby van Jan hebben zij een ruimte aangebouwd aan hun woning dat iets weg heeft van een mini kwekerij. In kleine plantenkastjes kweekt Jan onder andere rotsplantjes die weer beschikbaar worden gesteld voor liefhebbers. De kleurrijke achtertuin met vijver ziet er uiteraard picobello uit. Het groen zit hem duidelijk in de vingers. Als voorzitter van de vereniging weet hij ook heel veel te vertellen over planten, onderhoud en dergelijke. Hij organiseert graag activiteiten maar geeft zelf ook regelmatig lezingen voor leden en niet-leden van de vereniging.

Groei & Bloei Leidschendam organiseert jaarlijks zo'n 30 activiteiten. Tijdens de Nationale Tuinweek, van 10 tot en met 18 juni, is er ook weer van alles te doen op groengebied in Leidschendam-Voorburg. De Tuinweek gaat op zaterdag 10 juni van start met de landelijke actie 'Tegel eruit, plant erin'. "In een betegelde tuin kan hemelwater onvoldoende in de aarde worden opgenomen en verdwijnt via het riool", vertelt Jan. "Met als gevolg een verlaging van het grondwater, wat slecht is voor beplanting. Bij felle regenbuien wordt de wateropvang overbelast. Hier en daar een tegel vervangen voor een paar planten helpt deze problemen te verminderen." Dat kan in de gemeente tussen 10.00 en 16.30 uur op drie locaties: bij tuincentrum Life & Garden aan de Veursestraatweg 292d in Leidschendam, bij Plant & Zo aan het Koningin Julianaplein 14 in Voorburg en bij Stadstuin Rusthout, Noordsingel 3 Leidschendam.

Op 14 juni vindt er in de Stadstuin Rusthout de plantjesdag plaats. Groei & Bloei zorgt voor plantpotjes, potgrond en een partij kruidenplanten. Belangstellenden kunnen het plantje zelf in een potje planten. Als het plantje goed verzorgd wordt kan er binnen enkele maanden geoogst worden. De nationale tuinweek wordt op 17 juni afgesloten met de Open Tuindag. "Tijdens deze dag kunnen er een aantal interessante tuinen bezocht worden. Wij zorgen dan voor een leuke fietsroute. Dit jaar zijn er meerdere tuinen opengesteld in Leidschendam-Noord."

Groei & Bloei Nederland geeft tien keer per jaar het gelijknamige blad Groei & Bloei uit. "Dit is het enige niet-commerciële tuinblad in Nederland." Het blad staat vol met tips, wetenswaardigheden en leuke verhalen op het gebied van tuininrichting, beplanting en tuinieren. Ook wordt er in het blad aandacht geschonken aan het maken van bloemdecoraties voor binnen en buiten. Een lidmaatschap kost 68,95 euro per jaar. Hiervoor ontvangen de leden het magazine en kunnen zij deelnemen aan de vele activiteiten die de vereniging organiseert. Tijdens de nationale tuinweek geldt er een aanbieding: voor 14,95 ben je de rest van het jaar lid, je ontvangt het juni-nummer van Groei & Bloei en een welkomstgeschenk.
Jan en Gonnie raken niet uitgepraat over de vele activiteiten die de vereniging organiseert. Wat Jan nog graag wil benoemen is de jaarlijkse busreis. Deze vindt op 1 juli plaats. Dit jaar worden er drie bijzondere tuinen in de omgeving van Nijmegen bekeken. Deze dagtrip is volledig verzorgd. Ook organiseert de vereniging regelmatig een meerdaagse reis, vaak samen met een andere afdeling. "Vorig jaar zijn wij naar Kent en Londen geweest."

Kijk op https://leidschendam.groei.nl voor een compleet overzicht van de activiteiten.

Meer berichten