Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
COLUMN

ON-GELOOF-LIJK

Column 997 keer gelezen

Zal zelden over geloof schrijven. Wat mensen geloven mogen ze zelf weten. Sommigen halen kracht uit hun geloof. Anderen vinden het achterhaalde sprookjes. Vrijheid, blijheid. Tenzij doorgeslagen extremistisch geloof burgers terroriseert en klein houdt. 

Zijdelings tóch even over het geloof. Discussie vaccineren is belegen. Oneens met vaccinatieweigering uit geloofsovertuiging. Kans, dat je naasten besmet met mogelijk ernstige gevolgen. Historische geloofsquote leert: “Wat gij niet wilt, dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!” Opdringen van geloof is daarbij ook oorzaak van talloze oorlogen. Van voormalige kruistochten tot huidige Jihad, de heilige oorlog.

Bij Staphorst reed een trekker, bestuurd door een 17-jarige knaap. Op de spoorbaan weigerde trekker dienst. Joch sprong weg en zag tot zijn ontsteltenis, dat de Intercity uit Zwolle er tegenaan klapte. Trekker kapot, trein (+spoor) schade en rondvliegend grind veroorzaakte schade aan wachtende auto`s. Spoor moest hersteld worden. ProRail schatte totale schade op half miljoen. Wordt verhaald op de ouders. Dat begrijpt de vader. Alleen doemt een probleempje op. Vanuit religieuze overtuiging zijn de ouders niet WA-verzekerd voor het aanbrengen van schade aan derden door eigen toedoen. Als gemoedsbezwaarden kregen ze vrijstelling-WA. Volstrekt ongelooflijk! Van hen én de wetgeving!

Veroorzaken van ongeluk of toebrengen van materieel of fysiek leed aan derden kan ons allen overkomen. Daar zijn we mens voor met al onze hebbelijke en onhebbelijke keuzen. Even niet opletten in het verkeer. Momentje loeren op mobieltje. Overkomt honderden dagelijks. Zie media.

Om leed aan slachtoffers te minimaliseren zijn we als bestuurders verplicht WA-verzekerd. Hebben ons daarmee financieel ingedekt. Deels omdat we een ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel bezitten en natuurlijk omdat we aangedaan onheil naar alle waarschijnlijkheid niet financieel kunnen dragen. Weinig te plukken van een kale kip. 

Verantwoordelijkheid! Hét ultieme sleutelwoord. Helaas gaat dat in Staphorst bij deze familie niet op. Vanuit religieuze overwegingen niet verzekerd. Vind dat complete waanzin en het getuigt niet bepaald van de vrome humane levenshouding, die zegt: “Heb uw naasten lief”. 

Waarom zou je je niet verzekeren voor onheil, dat je anderen (onbewust) kunt aandoen? Wat heeft dat met geloof te maken? Slachtoffer en materieel worden gedupeerd door pech, jouw onachtzaamheid of nalatigheid. Kan gebeuren, maar vlucht dan niet achter godvrezende alibi`s. 

In Staphorst houden ze nu een collecte. Ook via stichting “Staphorst helpt Staphorst”. Lijkt sociale gemeente. Is het niet. Want, als stichting gewenste bedrag niet binnenhaalt, wat dan? ProRail redt het wel, maar als het een zwaar gedupeerd privé persoon betreft met blijvend letsel? Waarborgfonds schiet het dan misschien voor. In wezen van ons belastinggeld. (…)

Geloven en daar naar leven is prima. Er achter verschuilen en eigen verantwoordelijkheid ontlopen is laakbaar. Bijbel geeft dat trouwens feilloos aan. Onomkeerbaar en expliciet.

Hand in eigen boezem steken (Exodus 4:6). 

Ieder moet zijn eigen kruis dragen (Lucas 9:23).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant