Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

TIJDGEEST

Column 1.016 keer gelezen

Bingo! NOS Sport. Grensoverschrijdend gedrag. Had vroeger andere betekenis. Als je souvenirs meesmokkelde uit het buitenland. Was letterlijk én figuurlijk grensoverschrijdend. Maar nu? ‘NOS Sport in diskrediet door hengstengedrag’. Destilleer ik uit media. Op NOS redactie schenen ze het niet zo nauw te nemen met de moraal. In passende atletiektermen: “Al is de seks sneer nog zo snel, Me Too achterhaalt hem wel!”

Nauwelijks daders genoemd. Jack van Gelder bekende. Zat in bad toen stagiaire hem belde om haar mentor te worden. Jack grapte adrem: “Als je bij me in het bad komt zitten”. Gevolg? Opgebouwde reputatie werd met datzelfde badwater weggespoeld.

Op NOS sportredactie werd al snel iets dubbelzinnigs gezegd. Als tijdens de redactievergadering werd teruggekeken naar een hockeyreportage, kon de opmerking tegen een naïeve stagiaire “zou jij die stick ook zo vastpakken”, rekenen op hilarisch geschater. 

NOS Sport kende toxische feminiene praatjes. Interview met pedante van Gaal: “Durf je niet, heb jij de ballen niet voor”. Gewone opmerking, anno nu zwaar seksistisch. Zoals commentaar bij een doodsmak van de evenwichtsbalk. Mag je nú niet meer spreken van “een gevallen vrouw”. Ook niet om bij de worp van een kogelstootster te concluderen: “Wat een lekkere stoot, zég!” 

Ook de commentator bij schaatsen moet oppassen wil hij zijn baan niet verliezen. Bij valpartij mondje dicht. Niet zeggen, dat de gevallen sportster een scheve schaats reed. Bij kampioenschappen bowlen kan de NOS-reporter anno nu liever niet melden: “Ze steekt geconcentreerd haar vingers in de gaatjes!” Volgt zeker wachtgeld zonder pensioenopbouw.
Je kunt zomaar aangeklaagd worden als je bij het handballen meent, dat de ballen bij de dames soepeltjes van hand naar hand gaan. Heb het nog maar niet eens over de reporter, die commentaar moet geven bij de Friese kampioenschappen klootschieten. 

Kun je over een bekoorlijke jockey nog zeggen, dat ze haar zweepje moet gebruiken om harder te gaan? Reporters kunnen zichzelf in diskrediet brengen. Bij verdeling van de taken moet de hoofdredacteur oppassen. Beter niet tegen een vrouwelijke collega spottend grappen of ze het paalwerpen wil verslaan of liever tennissen doet, omdat ze toch altijd graag netkousen draagt. Klopt, ik spot er mee. Reden?

Zet vraagtekens anno 2023. Ook doodgewone opmerkingen worden nu per duizendste gram gewogen op de ethische schaal. Lijkt wel of grappig bedoelde opmerkingen verplicht de stempel ‘aanstootgevend’ genereren. Soms zéker waar, vaker de melodramatische waan van de dag. We slaan dan door.

Projecteren opmerkingen uit de jaren ‘70 in huidige tijdgeest. Olijk fluitende bouwvakker blijkt nu een onverbeterlijke serieverkrachter. Hand op schouder van secretaresse is overduidelijk aanranding. Compliment “leuke jurk”, leidt tot Kamervragen. 

Allemaal precair, delicaat en toch ook discutabel. De overigens wél stoute Tom Egbers, Frans Snoeks, Herman van der Zandt en collega`s zijn gewaarschuwd. Pas op je woorden. Zeker bij korfbal. U begrijpt het.

Daar val je zo door de mand!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant