Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
COLUMN

SMALL TALK

Column 988 keer gelezen

Burgemeesters heb je in alle soorten en maten. Eigenaardig baantje. Van loodgieter tot tandarts heb je diploma`s nodig. Moet je studeren. Cursus burgemeester? Bestaat geen specifieke opleiding voor.

Wel vaak gepokt en gemazeld in besturen. Als wethouder of gemeenteraadslid. Verder afwachten wat je voorgeschoteld krijgt. In Den Haag was dat mevrouw Krikke, die faalde. Mét haar alle betrokkenen, die haar voordroegen en zich onvoldoende vergewisten van haar mogelijk -en onmogelijkheden.

Onze burgemeester zit er net. Nog vochtig achter de oren. Doorgaans hebben burgers niets met hem te maken. Je moet jubileren, 100 jaar worden of een lintje krijgen wil je de chef raadhuis ontmoeten. Mits je daar al behoefte aan hebt. Regelmatig foto`s van hem in lokale pers. Bij openingen en lokale festiviteiten. Dat is het wel.

Onze burgemeester zet in op een trendy aanpak. Hij laat ons wekelijks per column weten waar hij naar toe gaat, wat hij ondernam en de week daarop denkt te doen. Zitten burgers daar op te wachten? Snijdt dit hout? Is het interessant om te lezen, dat hij naar Ridderkerk gaat, omdat zijn voormalige wethouder daar geïnstalleerd gaat worden tot burgemeester? Hij lintjes gaat uitreiken? Raakt dat de burger, de lezer? Twijfel. 

Geen pocherij over mezelf, maar als je 37 jaar wekelijks columns schrijft is hoofdzaak om waakzaam te blíjven. Wat is pakkend, grappig of welke invalshoek zal lezers op bepaalde gedachten brengen? Hopelijk met de conclusie: “Zo had ik het nog nooit bekeken!” Míjn verantwoordelijkheid, als ik meen columnist te kunnen zijn en decennialang prominent plaats krijg om gepubliceerd te worden. 

Van een eigentijdse burgemeester verwacht ik meer dan futiele tekstjes. Hij dient ons, heeft de regie en kan op die basis leidend zijn als het bijvoorbeeld gaat over vandalisme, agressie en ander soort verstoringen van de openbare orde. Mag een geschreven niemendalletje tussen zitten over iets gezelligs. Tuurlijk, maar niet wekelijks.

Ik snap, dat hij boven de partijen dient te staan en eenieder ‘te vriend’ wil houden. Zonder zich uit te spreken in het voor -of nadeel van eventuele (kiftende) partijen. Anno roerige 2023 is een wekelijks vrijblijvend cursiefje te mager om ook maar enigszins naar uit te kijken.

Waarom niets over constant vernielde bushokjes? Mega ellende met files? Ontspoorde jeugdzorg? Woningnood? Angst? Kom op, burgemeester! Nek uitsteken en duidelijke mening ventileren. Oog hebben voor ontwikkelingen, die uw burgers dwars zitten en waarover ze graag de gefundeerde mening van ‘hun aanvoerder’ willen lezen. Met mogelijke te nemen acties. Deze wekelijkse behoedzaamheid vinden we ook bij politieke partijen. Zelden openlijk meningen ventileren over problemen. Bij verkiezingen wél mond vol beloftes. Daarna diezelfde mond, vol tanden.

Fascinerende columns schrijven is écht niet makkelijk. Wikken en wegen. Inschatten of het relevant genoeg is. Nietszeggende, zoutloze tekstjes missen doel. Wat deze goedgezinde burgervader nu met actuele problemen doet?

Er geen woorden aan vuil maken!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant