‘Zonder titel' (2007), een beeld van Auke de Vries in Park Sytwende te Voorburg.(foto: Marian Kokshoorn).
‘Zonder titel' (2007), een beeld van Auke de Vries in Park Sytwende te Voorburg.(foto: Marian Kokshoorn).
beelden in beeld

Een ode aan de lichtheid

Cultuur 1.054 keer gelezen

Voorburg - Het is heerlijk wandelen op een mooie lentedag in Park Sytwende. Ik zie vrolijke gezichten van spelende kinderen, mensen die hun hond uitlaten en sportievelingen die werken aan hun conditie.

Door Anne Marie Boorsma

Het park bestaat uit twee eilanden: een speeleiland en een stilte-eiland. Op het stilte-eiland is het ‘Monument voor Vrede en Vrijheid’ te vinden. Ook zijn er vijf beeldhouwwerken die ‘De reis van het leven’ verbeelden. De makers zijn niet de eersten de besten uit de kunstwereld. Zo is er bijvoorbeeld een groot zwart wiel ‘Das Rad’ van Armando dat, zo begrijp ik, oproept ‘om een moment stil te staan in deze voortdenderende tijd’. Het is net als zijn andere werk nogal somber. Een beeld dat oproept tot vrolijkheid en lichtheid wil ik hier eens nader met u bekijken. De maker is Auke de Vries en het heeft geen titel.

Een rechtopstaande buis dient als sokkel. Daarop is een dunnere schuine buis geplaatst, met daaraan vast een nog dunnere schuine buis. Het is daar boven in de lucht echt balanceren geblazen. Aan die dunne buizen hangt, zweeft en wappert er van alles. Een toeter bijvoorbeeld en een vlieger met vaantje en ook een cilinder met gaten. Zo hier en daar flapperen er ook nog wat dunne sprieten de hemel in. Het geheel is van staal en het heeft vrolijke kleuren.

Het is verre van een traditioneel beeldhouwwerk. Het is niet van steen of brons en het zet niet aan tot herdenken, vereren of triomferen. Het kan wel aanzetten tot wat meer vrolijkheid. Eigenlijk zou je bij de sokkel op je rug moeten gaan liggen: je kijkt in de hemel en dan is het net of de kunstenaar in de lucht heeft zitten tekenen. De speelse lijnen en vlakken lijken te dansen en te vliegen. Heerlijk.

De werken van Auke de Vries doen denken aan de kleurrijke beeldhouwwerken en mobiles van de Amerikaan Alexander Calder en aan de sculpturen van de Spanjaard Joan Miró. Deze kunstenaars werkten in de jaren dertig van de vorige eeuw in Parijs, toen de culturele hoofdstad van de wereld.

Auke de Vries werd geboren in 1937 in Bergum Friesland. In Den Haag ging hij een jaar naar de avondacademie en overdag werkte hij als decorateur bij de V&D. Hij reisde naar Parijs, waar hij kennis maakte met kunstenaars Frits Klein en zoon Yves Klein die hem introduceerden in de kunstwereld. Vanaf de jaren zeventig ging hij sculpturen maken. De Vries werkte als docent aan de academies van Den Haag en Amsterdam. In heel Nederland staan werken van hem in de openbare ruimte.

Zijn kleurrijke beelden nodigen uit om even stil te staan bij de lichtheid van het bestaan. Ze kunnen wat verlichting geven. En dat is best fijn in lastige tijden.

De voorgaande stukjes over beelden in Leidschendam-Voorburg kunt u teruglezen op: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant