“Het is werkelijk doodzonde dat het Oude Centrum nog altijd zo afglijdt”, aldus Hanneke Coffa. (foto Bart Bakker)
“Het is werkelijk doodzonde dat het Oude Centrum nog altijd zo afglijdt”, aldus Hanneke Coffa. (foto Bart Bakker)

‘Oude Centrum moet veel meer bruisen’

Ondernemer in Beeld 70 keer gelezen

Voorburg - Een enorme overlast van werkzaamheden door de gemeente, parkeerproblemen voor de deur, opwinding over het parkeerbonnenbeleid, gelegen zijn in het (te) rustige Oude Centrum en opeens onderwerp van gesprek zijn in een politieke affaire over de kwijtschelding van de precariobelasting. Desondanks heeft ondernemer Hanneke Coffa met haar damesmodezaak Moda Usata aan de Parkweg nr 74 één van de best lopende winkels uit het Oude Centrum.

Door Bart Bakker

De Voorburgse praat openhartig over haar ervaringen en maakt een bijzonder strijdvaardige en gedreven indruk. “Het Oude Centrum zou toch veel moeten bruisen?”, zegt Hanneke Coffa. “Waar blijft nou die Albert Heijn op de Parkweg of waarom komt er geen HEMA zoals nu wel op de Damlaan gebeurt? Het is werkelijk doodzonde dat het Oude Centrum nog altijd zo afglijdt. Ik doe daarom echt een oproep aan de verantwoordelijke wethouders om nu eens passende maatregelen te nemen en bijvoorbeeld te stimuleren dat hier op hele korte termijn een grootwinkelbedrijf komt.’’

Hanneke Coffa zorgde voor politieke opwinding doordat zij, het met hulp van de VVD, het voor elkaar kreeg dat wegens de overlast van de renovatie van de Parkweg de helft van precariobelasting van 2011 werd kwijtgescholden. Ondernemers uit de Herenstraat en de Kerkstraat reageerden verontwaardigd. Zij vonden het een bijzonder vreemd dat zij in het kwijtschelden van de precariobelasting werden overgeslagen. GroenLinks en Gemeentebelangen stelden vragen aan wethouder Houtzager, die aangaf dat het om spullen (zoals een kledingrek) op de Parkweg moest gaan die op gemeentegrond stonden.

Principekwestie

“Laten we niet vergeten dat het om de helft van de precariobelasting gaat die is kwijtgescholden”, zegt Hanneke Coffa. ,,Maar het was voor mij ook een principekwestie. Mijn spullen zaten onder het zand en mijn klanten konden de winkel amper nog bereiken. Er is overigens veel voor de deur gebeurd. Er werden veel parkeerbonnen uitgeschreven, waarover ik een klacht heb ingediend. En dat terwijl bij mij voor de deur geen blauwe zone is. Sterker nog, er is niet eens een stoep zichtbaar. Oudere mensen en bezoekers van Toko Eddo waren vaak de klos als ze hun auto parkeerden. De wethouder parkeerde nota bene op dezelfde wijze zijn auto als hij even snel een boodschapje moest doen”.

Klantenbestand

“Maar mijn vaste klantenbestand zorgde ervoor dat mijn winkel draaiende bleef”, vervolgt Hanneke Coffa, die op 15 juni 1999 met haar bedrijf in tweedehands dameskleding startte. ,,Destijds ben ik echt in het diepe gesprongen. Na jaren op de administratie van een metaalbedrijf gewerkt te hebben, besloot ik om de stap te wagen. Ik begon in een kleiner pand aan het begin van de Herenstraat nabij het Oosteinde. Al gauw bleek dat ik in een enorme behoefte voorzag, waardoor dit pand te klein werd. Mijn huidige winkel, naast de hoek van de Wielemakersslop/ Parkweg is eigenlijk nu ook weer te klein. De redenen van mijn succesverhaal? Dat is simpelweg het concept. Mensen hebben echt hele mooie kleding over, die ze vervolgens niet meer dragen. Normaal gesproken kost deze merkkleding nieuw meer dan 200 euro, waarna het bij mij te koop is voor 50 euro”.

Aangeboden

De aangeboden merkkleding mag niet ouder zijn dan twee jaar, moet onbeschadigd zijn en dient gestoomd of gewassen te zijn. Op dinsdag en woensdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur kan de kleding worden aangeboden. “We spreken dan samen een prijs af, waarna de kleding in consignatie wordt genomen”, aldus Hanneke Coffa. “Wanneer de kleding binnen de afgesproken termijn wordt verkocht, dan ontvangt de oude eigenaar van de kleding het overeengekomen bedrag. Indien de kleding niet wordt verkocht, dan krijgt de klant de ingebrachte kleding zonder kosten retour. “Ik ben dus een soort mediator”, lacht Hanneke Coffa. “Wie weet ga ik ook nog wel met tweedehands herenkleding starten. De tijd is er rijp voor en ik merk ook bij mannen hierin een grote behoefte”.

 

 

Uit de krant