In Zuid-Afrika is Babette de Leede voor 1,8 miljoen credits ‘geveild’ voor de allereerste vrouweneditie van de Cape Premier League.
In Zuid-Afrika is Babette de Leede voor 1,8 miljoen credits ‘geveild’ voor de allereerste vrouweneditie van de Cape Premier League.

Babette de Leede leeft vanuit de koffer voor het cricket

Sport 1.830 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De rechtshandige slagvrouw en wicketkeeper Babette de Leede speelde volgens officiële cijfers op ESPN Cricinfo tot eind augustus 2022 28 Women’s Twenty20 Internationals (WT20I), zeg maar ‘20 over (over = 6 aangooien) interlands’. Ze scoorde hierin 330 runs (gemiddeld ruim 21 runs per interland). Haar hoogste battingscore in 1 van de 28 wedstrijden was 62 runs. In die 28 wedstrijden gingen 11 slagvrouwen uit op haar vangballen of stumpings (3 paaltjes (wicket) omver gegooid). En dan moeten de officiële cijfers van 2023 nog worden bijgewerkt. 

Het leven van Babette de Leede is dit jaar een leven vanuit de koffer voor het cricket. “In april was ik een maand in Hong Kong voor Fairbreak, het professionele crickettoernooi waar de beste ongeveer 100 vrouwencricketers ter wereld voor worden uitgenodigd. Dat is hetzelfde toernooi waarvoor ik vorig jaar een maand in Dubai was.” 

Over die ervaring van het spelen op het FairBreak-toernooi zei ze vorig jaar "Voor mij biedt het de mogelijkheid om me te meten met de wereldtop en om wat geld te verdienen, zodat ik een kantoorbaan wat kan uitstellen en voor het Nederlands vrouwenelftal kan blijven cricketen".

Verder vloog De Leede de afgelopen tijd enkele keren naar Engeland. “Voor trainingen en wedstrijden met de Sunrisers, een regio team dat op het hoogste cricketniveau van Engeland speelt. Verder ben ik nu vooral in Nederland, waar ik in VCC Vrouwen 1 en VCC Mannen 3 speel.” Met het Nederlands Vrouwenelftal speelde De Leede meerdere One Day Internationals, interlands. “We wonnen van Thailand, dat 7e op de wereldranglijst staat. We staan in die ranking op de 13e plaats. En we wonnen T20’s (20 over wedstrijden) van opnieuw Thailand en Schotland, waarvan we allebei ook een keer verloren. Maar over het algemeen is ons spelniveau enorm vooruit gegaan. We spelen met Oranje veel beter dan een half jaar geleden.” 

Op clubniveau heeft ze ook nieuwe ontwikkelingen te melden. “In Zuid-Afrika ben ik voor 1,8 miljoen credits, elk team heeft 6 miljoen zogenaamde credits, ‘geveild’ voor de allereerste vrouweneditie van de Cape Premier League. Het is een zogenaamde franchise competitie met 4 invitatieteams in de hele Western Cape. Ook ga ik bij Western Province op het hoogste reguliere competitieniveau in Zuid Afrika spelen. Dus ik zit vanaf september tot april weer in Kaapstad.”

Ierland en Jersey komen in augustus op bezoek. "Alle interlands, ook al zijn sommige niet in het kader van een officieel (kwalificatie)toernooi, tellen mee voor de wereldranking. In september spelen we het T20 Europese kwalificatietoernooi in Spanje tegen Schotland, Italië en Frankrijk. De top 2 plaatst zich voor het WK-kwalificatietoernooi dat in maart en april 2024 gespeeld wordt. Met Schotland zijn wij favoriet.” 

Tussendoor traint De Leede daarbij uiteraard veel. "In Nederland train ik 3x per week met Oranje, speel ik 2 clubcompetitiewedstrijden per week; VCC Vrouwen 1 en VCC Heren 3. Ook ga ik 2x per week naar de sportschool en doe ik 2x per week conditietraining. In Kaapstad woon ik in een AirBnB. Daar train ik 3x per week met Western Province, 3x per week bij de Gary Kirsten Academy, privétrainingen, 2x per week in de sportschool en 3x per week hardlopen. In het weekend daar speel ik 1 of 2 wedstrijden. Daarnaast doe ik mijn masterstudie Quantitative Marketing and Business Analytics, econometrie. De Erasmus Universiteit Rotterdam verleent daar medewerking aan. Zo kan ik topsport met studie combineren. Daar ben ik heel blij mee. In Zuid-Afrika is het lastiger, maar ik schrijf er mijn scriptie en moet nog 1 vak volgen. Dan ben ik klaar en blijf ik voorlopig alleen nog cricketen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant