De winnende meidenteams (foto: SenW).
De winnende meidenteams (foto: SenW).

Respect voorop tijdens voetbaltoernooi

Sport 68 keer gelezen

Voorburg - Het hoofdveld van Forum Sport zag er zondag 9 oktober behoorlijk kleurrijk uit. Ruim 500 Voorburgse basisschoolkinderen deden mee aan het jaarlijkse 4 tegen 4 voetbaltoernooi van Sport en Welzijn (SenW).

Naast het sportieve aspect werd er deze dag veel aandacht besteed aan respect en acceptatie.

Verdeeld over drie dagdelen gingen 88 teams de strijd aan op het terrein van de Voorburgse voetbalvereniging. Binnen elke poule waren er mooie bekers te winnen. Maar zoals de bekende uitspraak luidt: "Meedoen is belangrijker dan winnen!".

SPORT 2000 Voorburg stelde daarom 10 voetballen beschikbaar voor de teams met de origineelste teamnaam, het sportiefste gedrag en de leukste aankleding.

Opvallende teamnamen waren bijvoorbeeld 'Er zijn warme gehakballen in de kantine', 'De wilde voetbalbende' en 'Batterij slurpers'. SenW en Forum Sport kijken terug op een zeer geslaagde dag waarbij Fairplay en plezier voorop stonden. "Het is waardevol om zoveel sportieve en enthousiaste kinderen uit Voorburg samen te zien sporten. De positieve energie tijdens deze dag misschien nog wel waardevoller!", aldus buurtcoach Marko Leeman van SenW.

Om te laten zien dat de organisatie het belangrijk vindt dat binnen de sport iedereen zichzelf moet kunnen zijn, kwam 'de regenboog' veelvuldig terug tijdens het toernooi. Zo werden er regenboogveters uitgedeeld door de John Blankenstein Foundation (JBF). Met deze veters werd er aandacht gevraagd voor LHBT-acceptatie (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender). De Foundation, die zich inzet voor homo-acceptatie binnen de georganiseerde sport, schonk tevens een mooie regenboogbal met de tekst 'Voetbal voor Iedereen'.

Karin Blankenstein van de Blankenstein Foundation: "Het is toch gek dat we homoseksualiteit in onze familiekring en vrienden gewoon vinden, maar dat in de voetbalkantine en kleedkamers er een soort van kramp omheen hangt. Uitsluiting van homo's is niet meer van deze tijd. De teamprestatie en de band met elkaar, daar gaat het om!"

Wethouder Rozenberg (LHBT-beleid), wethouder Stemerdink (Sport) en Karin Blankenstein namen samen de aftrap met de regenboogbal, als startschot van het sportieve toernooi. Karin Blankenstein: "Wij vinden het belangrijk dat iedereen binnen elke sportvereniging kan zijn wie hij of zij is. Ongeacht je huidskleur, haarkleur of het feit dat je op jongens of meisjes valt".

Daarnaast werd regenboogvlag gehesen op het terrein van Forum Sport. De regenboogvlag is het symbool voor diversiteit, seksuele vrijheid en de algemene acceptatie daarvan. Op de jaarlijkse 'Coming Out Day' op 11 oktober en de dagen hieraan voorafgaand wapperde de vlag op verschillende openbare plekken binnen de gemeente.

De uitslagen en foto's zijn te vinden op www.facebook.com/SenWLV.

Uit de krant