Wethouder Marcel Belt op één van de nieuwe bruggen (foto: gemeente LV).
Wethouder Marcel Belt op één van de nieuwe bruggen (foto: gemeente LV).

Opknappen park Vreugd en Rust vordert gestaag

Actueel 608 keer gelezen

Voorburg - De gemeente is momenteel bezig met het herstel en verbeteren van diverse onderdelen in park Vreugd en Rust. Het park wordt teruggebracht naar het ontwerp in de Engelse landschapsstijl van de landschapsarchitect J.D. Zocher en tegelijk toekomstbestendig gemaakt. Paden, bruggen en speelplekken worden opgeknapt, de dierenweide wordt toegankelijker en door een diverse beplanting ontstaan meer kansen voor dieren.

n de afgelopen periode zijn er verschillende werkzaamheden uitgevoerd. De paden zijn verbeterd, de bruggen bij het Oosteinde en het hertenkamp hebben nieuwe leuningen gekregen, er is een nieuwe speeltuin in het deel naast de tennisbaan en een nieuw bruggetje over de huisvijver achter Central Park. De dierenweide wordt momenteel opgeknapt met nieuwe hekken en is straks veel beter bereikbaar.

Park Vreugd en Rust is een erkend rijksmonument en huisvest een van de best bewaarde parkontwerpen van de gerenommeerde landschapsarchitect J.D. Zocher in Zuid-Holland. In de loop der jaren zijn de kenmerkende Zocher-elementen vervaagd. Het uitzicht in het park werd minder door overhangende takken en planten, de oorspronkelijke paden zijn gedeeltelijk verdween en de hekken op het eiland bij de hertenweide komen niet meer overeenkomen met het oorspronkelijke ontwerp. Daarom is er een uitgebreid herstelplan opgesteld voor het hele park. Dit plan komt voort uit een burgerinitiatief van stichting Mooi Voorburg en wordt mede gefinancierd door de provincie Zuid-Holland.

In de komende maanden worden verdere verbeteringen doorgevoerd. Het herstel van de nieuwe padenloop staat op de agenda, net als de bouw van een nieuwe stal op de dierenweide. Daarnaast wordt de groenstructuur versterkt, en een onderhoudsbeurt voor de muur bij de tennisbaan is gepland.

Naar verwachting keren de dieren rond mei terug naar de dierenweide. Dit is nog wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Momenteel is de dierenweide erg vochtig door de regen die de afgelopen tijd is gevallen. Dit moet zijn opgedroogd voor de dieren terugkomen. Verder staan er in juni verbeteringen gepland voor de paden in de Overplaats, het gedeelte van het park tussen de Oosteinde en Parkweg.

Wethouder Marcel Belt: “Het park wordt straks echt prachtig. Door de regenval is de uitvoering lastiger dan verwacht. Ik kan niet wachten tot alle werkzaamheden zijn uitgevoerd. De planning is dat voor de zomer alle werkzaamheden klaar zijn. Met als hoogtepunt de terugkeer van de dieren in een gloednieuwe dierenweide en een nieuw verblijf. Jong en oud kan straks weer van het park genieten.”

Wethouder Marcel Belt op één van de nieuwe bruggen (foto: gemeente LV).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant