Jorrit Koster op het Fluitpolderplein bij de blibliotheek, het 's Gravendreef college en MBO Rijnland Leidschendam (foto: pr).
Jorrit Koster op het Fluitpolderplein bij de blibliotheek, het 's Gravendreef college en MBO Rijnland Leidschendam (foto: pr).

CDA: Blijvend aandacht voor leefbare wijken

Actueel 452 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De commissie Samenleving van de gemeenteraad besprak maandag 4 maart het initiatiefvoorstel van het CDA Leidschendam-Voorburg voor leefbare wijken. Het CDA hoopte de collega fracties te overtuigen van de nut en noodzaak van een duidelijke investering in leefbaarheid en sociale cohesie. 

“We wonen in een unieke gemeente. We verdienen het om in een bovengemiddelde gemeente te wonen als het gaat om sociale cohesie en leefbaarheid. Daar hebben onze inwoners en het gemeentebestuur een gezamenlijke verantwoordelijkheid in” aldus Jorrit Koster, namens het CDA Leidschendam-Voorburg indiener van het initiatiefvoorstel. 

Het CDA stelde een pilot voor in twee wijken. In samenwerking met inwoners moest daar een wijkagenda komen, waarvoor een wijkbudget werd toegekend. Tevens stelde het CDA voor dat er een inwonersplatform gevormd zou worden als afspiegeling van de wijk: inwoners, ondernemers, organisaties en verenigingen. Het CDA beoogt hiermee de kloof tussen overheid en burger te verkleinen en de leefbaarheid in wijken te vergroten. “Inwoners geven in gesprekken met het CDA aan de kloof tussen overheid en burger te groot te vinden, terwijl zij ook ideeën en suggesties hebben over zaken die in hun directe leefomgeving beter kunnen. Met dit voorstel bieden we hiervoor een handreiking doordat inwoners zelf in hun wijk aan de slag kunnen zonder eerste allerlei regels te moeten passeren,” aldus Koster. 

Er bleek in de commissie echter te weinig steun is voor dit voorstel in zijn huidige vorm. Wel was er veel steun om het in de gemeenteraad vaker te hebben over leefbaarheid en sociale cohesie. Alle fracties vinden het belangrijk deze onderwerpen serieus te nemen. “Met de gebiedsregisseurs is de gemeente al nadrukkelijk aanwezig in de wijken. Er gebeurt al veel en er is ruimte voor verbetering. Het CDA hoopt daarom hier, het liefst raadsbreed, een vervolg aan te geven, zodat we samen de zorgen van inwoners kunnen oppakken en op sociale cohesie en leefbaarheid echt het verschil kunnen gaan maken,” geeft Koster aan.
Het CDA blijft de komende tijd het thema ‘wijken’ prioriteren en het gesprek over leefbare wijken met alle wijkverenigingen voeren. “Ook al is er onvoldoende steun voor ons voorstel, de ambitie blijft staan. We nodigen dan ook iedereen met ideeën of ervaringen voor leefbare wijken en sociale cohesie uit om in gesprek te komen met onze fractie” roept Koster inwoners op.

Het CDA is verder blij dat het college steun heeft uitgesproken voor wijkagenda’s en daar ook mee verder wil. “Dit is en blijft maar een stap in een lange gezamenlijke wandeling naar een betere gemeente. Wij hopen met zo veel mogelijk anderen gezamenlijk de finish te halen: inwoners verwachten resultaten en een gemeente waarin ze mee kunnen doen en zich echt thuis kunnen voelen,” besluit Koster.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant