V.l.n.r. Daphne Braal (Vidomes), Martin Matthijsse (Dunea Warmte Koude), Peter van Heeswijk (WoonInvest) en Marcel Belt (gemeente Leidschendam-Voorburg)
V.l.n.r. Daphne Braal (Vidomes), Martin Matthijsse (Dunea Warmte Koude), Peter van Heeswijk (WoonInvest) en Marcel Belt (gemeente Leidschendam-Voorburg)

Stap naar aardgasvrije wijk De Heuvel/Amstelwijk

Actueel 793 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente, Dunea Warmte en Koude en woningcorporaties WoonInvest en Vidomes ondertekenden op donderdag 14 maart een samenwerkingsovereenkomst om een WKO-net met aquathermie voor een deel van de wijk De Heuvel/Amstelwijk mogelijk te maken. 

Dit deel van de wijk bestaat vooral uit bezit van woningcorporatie WoonInvest, vastgoed van de gemeente zelf, bedrijfsgebouwen en instellingen zoals zwembad De Fluit, schoolgebouwen en 3 VvE’s. Zij en andere inwoners uit de hele wijk werden tijdens een informatiebijeenkomst op 13 maart verder geïnformeerd over het inzetten van een WKO-net met aquathermie voor dit deel van de wijk.

In 2021 is de wijk De Heuvel/Amstelwijk door de raad aangewezen als de wijk die als eerste in de gemeente aardgasvrij wordt. In 2022 werd gestart met het verkennen van een mogelijke aanpak en techniek. Hiervoor is subsidie vanuit de Rijksoverheid ontvangen. De naastgelegen Mall of the Netherlands maakt al gebruik van ‘warmte uit water’ via een rivierwaterleiding van Dunea die langs het winkelcentrum loopt. Uit onderzoek blijkt dat deze techniek nu ook de meest voor de hand liggende is voor de alternatieve verwarming van gebouwen in De Amstel / Heuvelwijk.
Wethouder duurzaamheid en energietransitie Marcel Belt: “Vanuit onze energieopgave zetten wij ons in om nu een deel van de wijk aardgasvrij te maken. Zeker nu uit onderzoek blijkt dat aquathermie een haalbare en ook betaalbare oplossing kan zijn is dit een kans. Deze overeenkomst biedt alle partijen de zekerheid dat we met elkaar doorpakken.”

WoonInvest start naar alle waarschijnlijkheid eind 2024 met het renoveren van haar woningen in deze wijk. Het WKO-net ligt er dan nog niet, maar de woningen en systemen worden daar wel op voorbereid en krijgen een tijdelijke oplossing. Als het WKO-net er komt te liggen, kunnen in een later stadium ook andere afnemers aansluiten, zoals VvE’s. Die maken daarvoor een eigen afweging. Om de VvE’s en eigenaren van eengezinswoningen te helpen, ondersteunt de gemeente hen met energiescans, flora- en faunascans en het maken van een duurzaam meerjarenonderhoudsplan. Eigenaren kunnen zelf beslissen of ze op het WKO-net willen aansluiten als vervanging van aardgas. 

WK is warmte-installatie die gebouwen verwarmt en koelt door middel van bodemenergie: het grootschalig opslaan van warmte en koude diep onder de grond. In de winter wordt warm water uit de bodem gehaald en ingezet om gebouwen en woningen te verwarmen. De warmte uit het water wordt als dat nodig is opgeslagen in de bodem.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant